Комисия започва работа по нова конституция на Сърбия

Сръбският парламент избра вчера конституционната комисия, чиято задача ще бъде да изработи проект за нова конституция на Сърбия.

Комисията ще има 27 членове - 20 депутати от сръбския парламент, трима представители на парламента на Войводина, трима представители на сръбското правителство и един представител на коалицията на косовските сърби "Завръщане".

Сръбското правителство предложи за членове на комисията сръбския вицепремиер Миодраг Исаков, министъра на правосъдието Владан Батич и министъра на държавната администрация и местното самоуправление Родолюб Шабич.

Съгласно закона за промяна на конституцията, конституционната комисия трябва в срок от 60 дни от деня, в който влезе в сила законът, да изработи проектоконституция. Законът бе приет на 11 април.

Предвижда се по проекта да се води обществен дебат 45 дни, след което в срок от 15 дни комисията трябва да представи на парламента окончателния текст на конституцията.

Новата конституция трябва да бъде приета от депутатите с абсолютно мнозинство /126 гласа/. След това конституцията ще бъде утвърдена на референдум.

Сръбският парламент ще покани Венецианската комисия да участва в писането на новата конституция на Сърбия, каза днес специалният пратеник на Съвета на Европа в Белград Верена Тейлър, цитирана от ТАНЮГ.

Потвърждение за това тя е получила лично от председателя на сръбския парламент и и.д. президент на страната Наташа Мичич при вчерашния им разговор в Белград.

Венецианската комисия е орган на Съвета на Европа, създаден през 1990 г. със задачата да съветва и помага на страните-членки при решаването на конституционни въпроси.

Сърбия и Черна гора бе приета за член на Съвета на Европа на 3 април тази година.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани