Комисията по досиетата с още документи за агентурното минало на К. Кеворкян

Комисията по досиетата публикува в сряда още сведения за сътрудничеството с бившата ДС на телевизионния водещ от близкото минало Кеворк Кеворкян. Известният с агентурното име "Димитър" журналист продължава активно да пише в централния печат, а в най-тиражния всекидневник "Труд" всеки вторник на цяла страница разсъждава за медиите, морала, журналистиката, политиката и други неща от живота.

Според съобщението на Комисията по досиетата, открити са допълнителни данни за сътрудничеството на Кеворкян с Шесто, Първо и Пето управление на ДС. В архивно дело са намерени четири агентурни сведения, изготвени от агент "Димитър" и предадени на водещия го офицер.

За първи път принадлежността на Кеворкян към ДС бе огласена през 2006 г. от бившия вътрешен министър Румен Петков, който го подреди сред сътрудниците и служителите на ДС от медиите Георги Коритаров, Тошо Тошев, Иван Гарелов и Иво Инджев. Тогава Кеворкян отрече да е истина изнесеното от министъра и заяви, че "темата изобщо не го интересува".

Досието на Кеворкян е било унищожено по време на прочистването на архивите на ДС през 1990 г., но сведения за неговото агентурно минало бяха открити чрез т. нар. регистрационни картони и от досиетата на други лица.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?