След законови промени

Комисията по досиетата ще може да обяви агентите сред кредитните милионери

Сн. БГНЕС

Парламентът прие законови поправки в сряда, според които комисията по досиетата ще може да провери кредитните милионери.

 

Без нито един глас "против" депутатите приеха на първо четене предложените от Синята коалиция промени в Закона за досиетата. Формален пропуск в закона не разрешава имената на кредитните милионери, агенти на ДС, да бъдат осветени.

 

Те могат да бъдат проверени, което комисията по досиетата извършва в момента, но не могат да бъда огласени, защото в закона не е уточнено те публични личности ли са, или не.

 

91 депутати гласуваха "за", нито един "против", а само един народен представител се въздържа.

 

"Остават неясни част от въпросите, които стояха във времето на прехода - къде изчезнаха голяма част от парите, кой и как направи това възможно", допълни Екатерина Михайлова.

 

Тя коментира, че кредитните милионери са се възползвали от инфлацията и нестабилността на банковата система, за да присвоят големи суми, и трябва да излезе на бял свят истината дали ДС има участие в трансформацията на икономиката на страната.

 

От БСП и "Атака" предложиха темата за кредитните милионери да бъде свързана и със закона за конфискуване на незаконно придобито имущество.

 

Очаква се първите решения от проверката на кредитните милионери да започнат да излизат два месеца, след като бъдат приети промените.

 

Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов обяви по-рано, че очаква проверката на кредитните милионери да обхване около 50 000 души.

 

По списъка на БНБ за кредитни задължения има 10 500 фирми, а комисията е длъжна да направи разпознаване и разпечатка на контролните им и управителните органи и да се установи кои са хората, които стоят зад тях към момента на теглене на кредита.

 

"Ако зад тези 10 500 фирми стоят по 5 души, то се получава над 50 000 души, които трябва да бъдат проверени", обясни Костадинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България