Комисията по хазарта спечели първо дело срещу мобилен оператор

Държавната комисия по хазарта спечели първо дело срещу незаконна игра на мобилен оператор, съобщиха от комисията.

 

Операторът на “Глобул” - “Космо България Мобайл”, ще трябва да заплати 50 000 лв. санкция заради незаконното провеждане на хазартната игра “Големият кеш”, както и укрити данъци в размер на над 1.3 млн. лв., е посочено в съобщението на комисията по хазарта.

 

Решението е на Административния съд в София. Той е потвърдил изцяло наказателното постановление, издадено от Комисията по хазарта на “Космо България Мобайл”. Очаква се операторът на “Глобул” да обжалва решението пред по-горната съдебна инстанция.

 

Играта “Големият кеш” се провеждаше в периода септември – декември 2009 г. Организатор е “Космо България Мобайл”. По време на играта към трите мобилни оператора - “Мтел”, “Глобул” и “Виваком” абонатите им са изпратили над 14.6 милиона SMS, за които са платили общо над 17.5 млн. лева. Цената на един SMS е била 1.20 лв. с ДДС.

 

“Космо България Мобайл” не е имала разрешение по Закона за хазарта за провеждането на играта. Затова дължи такси от 15 хил. лв. за разглеждане на искането и 20 хил. лв. за издаване на разрешение, посочват от Комисията по хазарта.

 

Отделно компанията трябва да заплати и корпоративен данък по Закона за корпоративното подоходно облагане, като в случая дължимият данък е близо 1.3 млн. лв., посочват от Комисията по хазарта.

 

Така в крайна сметка държавният бюджет е бил ощетен с над 1.32 млн. лв., посочват от Комисията по хазарта.

Споделяне

Още от Бизнес