Комисията за конфискация e отблокирала 23 млн. лв. на подсъдима за пране на 1.6 млрд.

Скандалният случай е от мандата на Пламен Георгиев в КОНПИ

Пламен Георгиев. Снимка: БГНЕС

Бившата Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), която бе преобразувана в новата антикорупционна комисия, е дала възможност на руската мафия да си върне 23 млн. лв., вдигайки обезпеченията върху тях, пише "Капитал" в петък.

Това е станало по време на управленския мандат на Пламен Георгиев, който в момента е предложен от ГЕРБ за ръководител и на новата структура, обединяваща всички досега съществуващи институции за противодействието на корупцията и конликта на интереси.

Случаят е свързан с делото за пране на 1.6 млрд. лв. срещу рускинята Елена фон Месинг, която в момента се издирва, след като изчезна безследно. Дали подсъдимата е успяла освен свободата да си върне и блокираните милиони, засега не е ясно.

В края на 2008 г. след спецоперации на властите в Испания, Русия и България у нас Националната следствена служба и прокуратурата привличат към наказателна отговорност Месинг и бизнеспартньора ѝ Димитър Абрамкин, припомня "Капитал".

Според разследващите от май 2007 г. до май 2008 г. по сметките на фирмата на Елена фон Месинг в София "Оптима К" са пристигнали 441 превода от Русия в евро и долари на обща стойност 1.614 млрд. лв. През същия период от тях са направени 3376 превода до сметки в цял свят на същата стойност, обосновани с фактури за фиктивни търговски сделки. Голяма част от парите са теглени в брой в Естония и после внасяни в Русия. Само за два месеца от март до края на май 2007 г. на Московската железопътна гара в Санкт Петербург по указания на Абрамкин най-малко 20 пъти са пристигали куфари с рубли с влака от Москва.

Прокуратурата уведомява Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и в началото на 2009 г. тя на свой ред иска от Софийския градски съд (СГС) да бъдат блокирани дяловете на Месинг във фирмата "Оптима Ка", както и сметките ѝ, в които има над 23 млн. лв. Съдът уважава искането.

Делото срещу Месинг и Абрамкин започна в СГС през 2011 г., като през септември 2017 г. и двамата са осъдени на 10 години затвор. Елена фон Месинг е задържана под стража в съдебната зала.

На горната инстанция обаче следва обрат, след като Софийският апелативен съд в състав Стефан Илиев, Веселин Пенгезов и Калина Георгиева изненадващо решава, че задържането на Месинг е било неоснователно и я освобождава от ареста срещу гаранция от 5000 лв.

През януари т.г. Елена фон Месинг пусна молба до СГС да бъде вдигната забраната ѝ да напуска страната, представяйки фалшива медицинска бележка, че се нуждае от спешно лечение в чужбина. Това бе установено от градския съд чрез справка от службата за сътрудничество по наказателни дела в ЕС Евроджъст, откъдето отговарят, че един от лекарите е бил починал година преди издаването на представеното от Месинг удостоверение. Оттогава рускинята е в неизвестност.

Паралелно с развитието на наказателното дело през декември 2015 г. КОНПИ решава да прекрати производството срещу Месинг и възлага да бъдат вдигнати всички обезпечения срещу нея. Мотивът на комисията е, че представила документ от следствения комитет на Русия, че било прекратено разследването срещу нея за участие в организирана престъпна група за незаконни финансови операции. Преводът на документа обаче не е заверен.

Смутени служители на КОНПИ веднага подават сигнал в ДАНС, оттам през прокуратурата са поискани обезпечения на сметките по реда на Закона за мерките срещу изпиране на пари и го получават от съда, пише още "Капитал" с уточнението, че няма яснота дали в дните, през които сметките са отблокирани, парите от тях не са били изтеглени. Към днешна дата антикорупционната комисия категорично отказва да коментира развоя на производството срещу Месинг.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?