Комисията за конфликт на интереси се захвана с бившия шеф на ДКЕВР

Ангел Семерджиев. Сн. БГНЕС

Комисията за проверка на конфликти на интереси започва проверка на бившия шеф на енергийния регулатор Ангел Семерджиев, след като се самосезира по материали в медиите, съобщи пресцентърът на институцията в сряда.

Семерджиев ще бъде проверен заради репортаж на ТВ7, в който се твърди, че в периода 2009–2012 г. той е издал лиценз в частен интерес на "Проенерджи трейд" ООД, собственост на семейство Димитрови.

Предмет на дейност на търговското дружество е "търговия с електроенергия". В замяна на това Димитрови му продали имот в затворен комплекс от еднофамилни къщи с басейн във вилната зона на Несебър. Вилата е купена за 35 000 лв., но според брокери на недвижими имоти реалната пазарна цена е 100 000 евро, припомнят от комисията какво е било съобщено по телевизията.

В началото на седмицата от прокуратурата също обявиха, че са образували досъдебно производство Семерджиев за същия случай. Той е разследван за злоупотреба със служебно положение и набавяне на противозаконна облага за "Проенерджи трейд". Дружеството е получило лиценз за търговия с енергия за срок от 10 години, макар че никакъв опит в тази област. Съсобственици на фирмата с равни дялове са Анелия Димитрова, която е кръстница на детето на Семерджиев, както и 25-годишният Владислав Димитров, който е и управител.

Комисията за конфликт на интереси ще провери и публикациите, че бившият шеф на ДКЕВР е купил на двойно по-ниска цена и мезонет от 168 кв. м. отново в Несебър. Сделката е извършена през март 2011 г. за 90 000 евро, а твърденията са, че пазарна цена на имота е над 210 000 евро.

Продавач на имота е бизнесменът Николай Николов, който има бизнес със зелена енергия. Неговата фирма "Транзакта" изготвя проекти за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. Семерджиев е бил свързан и с "Общинска застрахователна компания", контролирана от Христо Ковачки през неговите четири топлофикационни дружества и ТЕЦ "Брикел".

Комисията за конфликта на интереси отново ще се занимава и с бившия енергиен министър Трайчо Трайков. Институцията се е самосезирала от публикация в "Стандарт" за провеждането на обществена поръчка за изработката на бранд "България", в която е участвала Александра Ланг - бивша съветничка на министъра на икономиката, енергетика и туризма Трайчо Трайков. Едновременно с това Ланг е била в екипа на обединението, спечелило конкурса на стойност 1.6 млн лева.

Третият случай е по репортаж на бТВ. Комисията ще проверява дъщерята на кмета на Хаджидимово (Благоевградска област), която е станала собственик на земя, върху която строи хотел с басейн. Според бТВ парцелът, върху който се строи хотелът, е собственост на манастира "Свети Георги".

Строежът е финансиран по ОП "Развитие на селските райони" – 400 000 лв. и със заемни средства в размер на 100 000 лв. За отпускане на заема дъщерята е ипотекирала "семейни имоти", в това число и на своя баща – кмет на общината. Баща ѝ обаче е подписал всички документи, необходими за изграждането му, твърди медията.

Споделяне

Още по темата

Още от България