Компания на "Гугъл" обвини "Юбер" в кражба на технология

Компания на "Гугъл" обвини "Юбер" в кражба на технология

Компанията "Уеймо" (Waymo), част от "Алфабет" (Alphabet), притежаваща "гугъл" (Google) подаде жалба срещу компанията за споделени пътувания "Юбер" (Uber), съобщава Франс прес.

"Уеймо" е част от американския интернет гигант, чиято дейност е развитие на технологията на самоуправляващите се автомобили. Жалбата засяга дъщерната на "Юбер" компания "Ото" (Otto) за самоуправляващи се камиони. Обвиненията са за кражба на някои от технологиите на "Уеймо".

Според жалбата "Ото" и "Юбер" са взели интелектуална собственост от "Уеймо", за да си спестят риска, времето и разходите, свързани с независимото развитие на собствените им технологии”. Жалбата е подадена в съд в Сан Франциско.

"В крайна сметка, тази пресметната кражба носи над половин милиард долара на служителите на "Ото" и дава възможност на "Юбер" да съживи блокирана програма, като всичко е за сметка на "Уеймо"" се казва още в документа.

Искът на "Алфабет" включва още и кражба на търговски тайни и за нарушаване на патент. Компанията иска процес със съдебни заседатели, за да им забрани да използват тези технологии, както и обезщетение за неуточнена сума.

Спорът се отнася по-специално до така наречените лазерни сензори "Лидар" (Lidar), които позволяват на автомобила да "види" други превозни средства, пешеходци и препятствия около себе си и в която Waymo твърди, че е инвестирала "десетки милиони долари и десетки хиляди часове инженерингова дейност".

Според "Уеймо" те са разкрили тайната история, след като случайно са попаднали на имейл, изпратен от подизпълнител. Той съдържал прикачен файл с електрическите схеми, отпечатани за "Юбер", които "поразително приличат на собствените им строго поверителни проекти".

Антъни Левандовски, който сега ръководи усилията на "Юбер" в самоуправляващите се автомобили, е работил до началото на 2016 по проекта на колите без водач на интернет гиганта, преди да основе свой собствен стартъп - "Ото", който работи върху софтуера за управление на товарни автомобили и бързо бе купен от "Юбер".

Има доказателства, че Антъни Левандовски незаконно е изтеглил, преди да напусне, над 14 хиляди поверителни документа, и че други служители на компанията са направили същото, преди да се присъединят към него в новото му предприятие.

Споделяне

Още от IT

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?