mediapool.bg Ти си това, което четеш

Компанията "Епъл" поиска отмяна на съдебната заповед за разкодиране на неин телефон

13:21 | 26 февруари 2016 | 1 коментар

"Епъл" поиска федералният съдия Шери Пим, постановила преди седмица компанията да окаже помощ на ФБР да пробие защитата на мобилно устройство iPhone, да преразгледа решението си. Компанията обвинява федералното правителство на САЩ в опити да се сдобие с "опасна сила" чрез съдилищата, предаде Асошиейтед прес.

Американското министерство на правосъдието предлага "безгранично тълкувание" на закона, което, ако не бъде парирано, може да доведе до катастрофални последствия за личната неприкосновеност в дигиталното пространство, предупреждава компанията в меморандум до съдия Пим.

"Правителството казва: Само този път. Само за този телефон. Но правителството знае, че тези изявления не са истина", пишат адвокатите на "Епъл" във внесения документ.

Те допълват, че ако компанията бъде принудена да създаде софтуера, който ФБР иска, за да се сдобие с достъп до айфона, "престъниците, терористите и хакерите без съмнение ще погледнат на кода като голям трофей и може да се очаква, че ще положат големи усилия, за да го откраднат".

Искането е първата официална реакция на "Епъл" след издаването на заповедта и почива на аргументи, които вече бяха изложени от изпълнителния директор на компанията и нейните привърженици, отбелязва Асошиейтед прес.

Директорът на ФБР Джеймс Коуми е защитил подхода на правителството по случая по време на изслушвания в американския Конгрес, проведени също вчера.

Коуми е казал още пред конгресмените, че "Епъл" не е длъжна да предава на властите айфона след разбиването на защитата му и дори да им предава програмата за проникването в мобилното устройство. "И ако успеят да проникнат в него, трябва просто да ни известят", заяви директорът на ФБР, като подчерта, че става дума да се разработи програма за разбиване защитата единствено на конкретното устройство.

Спорът избухна миналия вторник, когато съдия Пим разпореди "Епъл" да помогне на ФБР да получи достъп до телефон, използван от единия от атентаторите при нападенията в Сан Бернардино, Калифорния, отбелязва още Асошиейтед прес.

Още по темата
Още от Свят

Посещението на президента Радев в Русия е: