Компютърна технология ще възстановява досиета на ЩАЗИ

Нова компютърна технология може да ускори възстановяването на документи на ЩАЗИ, нарязани на 600 милиона късчета, предаде БТА.

Документите, унищожени от разузнавателното подразделение на бившата източногерманска тайна полиция, съдържат информация за престъпления, извършени в комунистическата ГДР, смятат официални лица, проучващи архивите.

Новата технология ще бъде в състояние за 5 години да възстанови унищожените документи, като годишните разходи ще възлизат на по-малко от 10 милиона евро, съобщи Гюнтер Борман, инспектор на архивите на бившата източногерманска държавна сигурност.

По думите му от 1995 г. досега, след упорита работа, са възстановени ръчно 500 000 страници, което означава, че са изпразнени едва 250 от 16 000-те чувала с нарязани хартиени лентички.

Новата система предвижда частиците от документите да бъдат сканирани, а след това по компютърен път да се сравнят параметрите им като цвят и фактура на хартията, както и дали са писани на ръка или на пишеща машина. Специално създаден софтуер ще има възможност са подреди "пъзелите" от парченца въз основа на техните подобия.

Смята се, че в унищожените архиви на ЩАЗИ се съдържат данни за информаторите на тази полиция и за лицата, които са били следени през 70-те и 80-те години на миналия век.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?