Конференция в Париж дава нова надежда за мир в Либия

Враждуващите фракции се договориха за президентски и парламентарни избори на 10 декември

Файез Сарадж и Халифа Хафтар

Враждуващите либийски фракции се споразумяха да организират на 10 декември парламентарни и президентски избори, съобщи съветник на премиера Файез Сарадж след среща в Париж, предаде Ройтерс.

 

Тахер ас Сони каза в Туитър, че участниците в преговорите са се споразумели до 16 септември да подготвят "конституционна основа" за изборите.

 

Срещата в Париж, в която участваха източнолибийският командир Халифа Хафтар, шефът на правителството в Триполи Файез Сарадж и лидерите на двата съперничещи си парламента, бе организирана, за да се намери изход от кризата в Либия.

 

Четиримата либийски ръководители направиха съвместно изявление след конференцията, в което обещават да работят по конструктивен начин с ООН за организирането на заслужаващи доверие и мирни избори и да приемат резултатите от вота, предаде Франс прес.

 

Проектодокумент, видян от Ройтерс преди срещата, предвижда отправяне на призив за създаване на единна централна банка и ангажимент за създаване на национална армия.

 

В него има и заплаха от международни санкции срещу тези, които възпрепятстват изборите или оспорват резултатите им.

 

В парижката конференция участват петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, плюс Италия, Турция, ОАЕ, Катар и съседите на Либия.

 

Споразумението е "ключов етап за помирението" в тази страна, обхваната от хаос седем години след падането на Муамар Кадафи, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.

 

Той нарече пред журналисти "историческа" провелата се сутринта среща в Елисейския дворец.

 

 

Франция се опитва да играе ролята на миротворец в страна, където усилията на САЩ и бившата колониална сила Италия не успяха да донесат стабилност, отбеляза АП.

 

Либия се разпадна след подкрепения от НАТО бунт през 2011 г., свалил Муамар Кадафи, и от 2014 г. насам страната е разделена между съперничещи си политически и военни фракции в Триполи и на изток. ООН оглавява усилията за обединение на богатата на петрол държава и за организирането на национални избори, припомня Ройтерс.


Държавният съвет в Триполи, едно от двете либийски законодателни събрания, гласува за изпращането на своя делегация за преговорите, но предяви и редица изисквания, включително за незабавно примирие в източния град Дерна и вдигане на блокадата там, наложена от Либийската национална армия (ЛНА) на Хафтар. По-рано този месец ЛНА засили офанзивата си в Дерна и сблъсъците там продължаваха в понеделник.

 

Държавният съвет заяви още, че издействаното от ООН политическо споразумение от 2015 г., отхвърлено от източните фракции, трябва да остане в сила и че военните институции трябва да действат под цивилен контрол.

 

Хафтар е назначил военни управители на мястото на избраните кметове на повечето места в Източна Либия. Опоненти го подозират, че се стреми към власт над цялата страна и се опасяват, че ще върне страната към авторитарно управление.

 

Група от тринайсет военни съвети и бригади в Западна Либия направиха изявление, според което парижката инициатива не ги представлява. "Призоваваме за истински диалог, съсредоточен върху стремежите на либийското общество във всичките негови аспекти", се казва в изявлението. В него се изразява съпротива срещу "външната намеса" и "всяка инициатива, целяща нормализирането на военно управление".

 

В края на миналата седмица въоръжени групи в Триполи пропъдиха Президентската гвардия (формирование, създадено от правителството за национално съгласие на Сарадж с международна подкрепа) от нейни стратегически позиции на международното летище в столицата и канцеларията на премиера. Дипломатически източници казаха, че това е отчасти израз на недоволство заради срещата в Париж.

 

Под президентството на Еманюел Макрон Франция се опитваше да засили ролята си в увещаването на либийските фракции да прекратят безредието. Миналата година Макрон свика безпрецедентни разговори между Хафтар и Сарадж в Париж.

 

Предвид продължаващото разделение на Либия парижката среща няма да налага прекалено строга рамка на участниците, за да се избегне "създаването на нереалистични очаквания, така че ако те не се сбъднат, това да втвърди сегашния тон и допълнително да засили напрежението", заяви неправителствената Международна кризисна група.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят