Конфликтът между Ненчев и заместника му Исмаилов ескалира

Военният министър Николай Ненчев и заместникът му Орхан Исмаилов. Колаж: <i>mediapool.bg</i>

Конфликтът между министъра на отбраната Николай Ненчев (лидер на БЗНС) и заместника му Орхан Исмаилов от квотата на Народна партия "Свобода и достойнство" се задълбочава.

Въпреки че и двамата са представители на Реформаторския блок, те са в силно обтегнати отношения.

Формалната причина е решението на Ненчев да слее дирекциите "Инфраструктура на отбраната", която е в "портфейла" на Исмаилов, и "Отбранителна аквизиция". Новата структура, през която минават значителна част от обществените поръчки на МО, ще мине под ръководството на зам.-министър Десислава Йосифова.

Според неофициална информация Исмаилов е заплашил да подаде оставка, ако сливането на двете дирекции не бъде предотвратено.

Казусът е бил обсъден във вторник от Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, на който обаче не е присъствал Николай Ненчев. Очаква се той да даде обяснения по темата пред Съвета на коалицията.

Промяната в Устройствения план на министерството не е била предварително съгласувана с Орхан Исмаилов и той е разбрал за нея в последния момент. Според източници на Меdiapool Исмаилов казал, че е "дълбоко засегнат" от решението на Ненчев и липсата на официални мотиви за структурната промяна.

В същото време си е оставил и вратичка да остане в министерството, ако решението за сливането на двете агенции бъде сериозно аргументирано.

Неговата партия НПСД с лидер Корман Исмаилов, както и БЗНС на Ненчев се присъединиха към решението на ДБГ и СДС да останат в управлението, след като през декември ДСБ се оттегли в опозиция заради бламирането на съдебната реформа.

Поради тази причина четирите партии предпочитат спорът в МО да се реши в рамките на коалицията, за да не се стигне до напускането на НПСД.

Орхан Исмаилов е бивш кадър на ДПС, откъдето премина в партията на Корман Исмаилов и Касим Дал, които преди няколко години се отцепиха от Доган.

Роден е 1979 година, но вече има повече от десетилетие кариера на високо държавно ниво, която премина през Държавната комисия за сигурност на информация (ДКСИ) и Комисията по досиетата.

Назначението му за зам.-министър на отбраната предизвика шумни възражения от Патриотичния фронт в началото на мандата на сегашното правителство и тогава Ненчев категорично защити Исмаилов. Конфликтът се реши, след като ПФ получи възможност да излъчи зам.-министър от своята квота във военното министерство - Димитър Кюмюрджиев, който е бил началник на кабинета на бившия външен министър от ГЕРБ Румяна Желева (ГЕРБ).

Споделяне

Още по темата

Още от България