Зам.-военният министър от партията на Касим Дал на път да подаде оставка

Орхан Исмаилов и Николай Ненчев.

Заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов е на път да подаде оставка. Това съобщи пред БНР Корман Исмаилов, лидер на Народната партия "Свобода и достойнство", от чиято квота е Исмаилов.

Той посочи, че Реформаторският блок е заседавал заради напрежението между министъра на отбраната Николай Ненчев (БЗНС) и заместника му. На този етап обаче няма решение на ситуацията.

Формалната причина за напрежението е решението на Ненчев да слее дирекциите "Инфраструктура на отбраната", която е в "портфейла" на Исмаилов, и "Отбранителна аквизиция". Новата структура, през която минават значителна част от обществените поръчки на МО, ще мине под ръководството на зам.-министър Десислава Йосифова.

"Все повече се засилват съмненията, след като няма ясна аргументация и мотивация на подобни действия. Всъщност това и е отношението и сред колегите народни представители, и от ГЕРБ, и АБВ реагираха. Като коалиционни партньори ние обсъждаме проблема на ниво Реформаторски блок, защото това смятаме, че има проблем както за министър Ненчев, така и за коалицията", заяви Корман Исмаилов.

Промяната в Устройствения план на министерството не е била предварително съгласувана с Орхан Исмаилов и той е разбрал за нея в последния момент. Според източници на Меdiapool Исмаилов казал, че е "дълбоко засегнат" от решението на Ненчев и липсата на официални мотиви за структурната промяна.

Неговата партия НПСД с лидер Корман Исмаилов, както и БЗНС на Ненчев се присъединиха към решението на ДБГ и СДС да останат в управлението, след като през декември ДСБ се оттегли в опозиция заради бламирането на съдебната реформа.

Поради тази причина четирите партии предпочитат спорът в МО да се реши в рамките на коалицията, за да не се стигне до напускането на НПСД.

Орхан Исмаилов е бивш кадър на ДПС, откъдето премина в партията на Корман Исмаилов и Касим Дал, които преди няколко години се отцепиха от Доган.

Роден е през 1979 година, но вече има повече от десетилетие кариера на високо държавно ниво, която премина през Държавната комисия за сигурност на информация (ДКСИ) и Комисията по досиетата.

Назначението му за зам.-министър на отбраната предизвика шумни възражения от Патриотичния фронт в началото на мандата на сегашното правителство и тогава Ненчев категорично защити Исмаилов. Конфликтът се реши, след като ПФ получи възможност да излъчи зам.-министър от своята квота във военното министерство - Димитър Кюмюрджиев, който е бил началник на кабинета на бившия външен министър от ГЕРБ Румяна Желева (ГЕРБ).

Споделяне

Още по темата

Още от България