Конфликтът на актьори с директора на Сатирата се разля в остри публични нападки

Директорът Калин Сърменов: Те са мързеливи. Павел Попандов: Мързелувах в стотина филма и в 30 постановки

Конфликтът на актьори с директора на Сатирата се разля в остри публични нападки

Между директора на Сатиричния театър Калин Сърменов и актьори от състава му избухна остър конфликт заради политиката на ръководене на институцията и се изля във взаимни нападки и обиди в публичното пространство.

Актьорът Павел Попандов е подал молба за пенсиониране в знак на несъгласие с водената от Сърменов политика, но той не е единственият актьор, който си тръгва от театъра. Освен него са обявили, че напускат и колегите му Мария Статулова и Филип Трифонов.

Актьорите се оплакват от обидно отношение към тях от страна на Сърменов и не споделят визията му за развитие на театъра.

Той от своя страна ги обвинява в мързел и желание да получават заплати, без да работят, а недоволството им се дължало на опитите му да промени статуквото. А и молбата за пенсиониране на Попандов била преди избухването на конфликта.

“Вчера ме обвиниха, че съм мързеливец", каза пред бТВ в понеделник Попандов и продължи:

"В тази връзка искам да кажа, че Калин Сърменов е прав. 40 години аз мързелувам в тази професия. Мързелувах в стотина филма, в 30-ина театрални постановки. И така ми се услади този мързел, че в Сатирата за 2 часа изкарвам 600 лв. И установих, че съм глупак. Защото си подадох молба за пенсиониране. Вместо да взимам към 600 лева, аз ще взимам 250. От това къде по-голяма глупост", коментира още Попандов.

Ден по-рано Сърменов заяви пред ТВ7, че е нормално човек да се пенсионира и да не получава много пари, ако не играе. Той се оплака на свой ред, че заплатата на Попандов е най-високата в театъра и върху 600-те лева взема още допълнително около 200 лв. срещу двучасово участие в представление на месец.

"Какъв пример даваме на младите актьори с това поведение? Какво от това че тези хора са играли в десетки филми, щом сега не носят никакъв приход на театъра?", попита Сърменов, според когото съпротивата срещу него била, че се опитва да разчупи досегашните стереотипи в работата на театъра.

“Бройката зрители през януари миналата година са 4 хиляди, а през този януари са били 9 хиляди и това е единственото, което има значение. Трябва да се борим за това държавата да ни помогна, а не да разчитам на това, че тя го прави по принцип“, обясни Сърменов, който бе категоричен, че няма да отстъпи и да подаде оставка.

Попандов обаче съобщи, че представлението, в което играе, носи приход от 10 000 лева на театъра и не е редно дейността на Сатирата да се сравнява с работата в консервна фабрика, каквито аналогии правел Сърменов на срещи с колектива.

“Не можеш да тръгнеш с лошо – с намаляване на заплатите. Как един млад актьор да живее с 300 лева?”, коментира Поппандов.

Актьорът съобщи, че Сърменов продъл старата си кола на театъра, като конкурсът бил направен така, че да отговаря на параметрите на конкретната кола.

От думите на Поппандов се разбра, че той продължава да играе на сцена като в момента участва в постановка в Пловдив.

Споделяне

Още от Общество

Колко време давате на новия парламент?