Конфликтът в съсловната организация на лекарите се задълбочава

За един ден почти половината от общо 800-те активно практикуващи лекари в Русе се включиха в подписката в подкрепа на председателя на регионалната етична комисия към Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Антон Въжаров, каза пред БНР в четвъртък председателят на регионалната лекарска колегия д-р Светослав Дачев. Лекарите изказват недоволство от ръководството на БЛС и настояват за неговата незабавна оставка.

Във вторник от БЛС обявиха, че Централната етичната комисия към съсловната организация е решила да отнеме правата на д-р Въжаров за три месеца – едно от най-тежките наказания - заради медийните му изяви, които “уронвали престижа на организацията”.

Преди две седмици Въжаров каза пред журналисти, че е недоволен от това как се ръководи организацията и нейният председател д-р Андрей Кехайов трябва да бъде сменен.

Преди ден колегите му от Русе започнаха протестна подписка срещу решението на Етичната комисия, което те определиха като “тенденциозно” и призоваха лекари от цялата страна да се присъединят към тях. Според тях е недопустимо да се отнемат правата на лекари, които имат мнение, различно от това на ръководството на БЛС. Засега другите регионални колегии нямат официални становища по въпроса.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?