Конгресът на САЩ започна да разследва министърката на транспорта

Министърката на транспорта на САЩ Илейн Чао

Конгресът на САЩ започна разследване срещу министърката на транспорта Илейн Чао, заподозряна, че е използвала служебното си положение, за да облагодетелства компания, собственост на семейството ѝ, предаде Франс прес.

Разследването може да се отрази както на правителството на президента Доналд Тръмп, в което Чао е сред малкото министри, заемащи поста си от началото на мандата му, така и на Републиканската партия. Тя е съпруга на лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл.

Демократите, които контролират от януари Камарата на представителите, писаха на министърката, искайки от нея да предаде серия от документи на комисията по надзор и правителствена реформа в долната камара на Конгреса, която следи дейността на изпълнителната власт. Председателят на комисията Илайджа Къмингс уточни, че тя проучва начина, по който Чао е представила факти, някои от нейните действия, които може да са облагодетелствали компания, в която министърката на транспорта все още притежава дял, и спазването на етичните правила и задълженията за финансова прозрачност.

Илейн Чао е родена в Тайпе, като родителите ѝ са китайци. Тя е заподозряна, че е използвала поста си, за да облагодетелства компанията Формоуст (Foremost), собственост на баща ѝ и сестрите ѝ, чрез китайските власти. Според медии Пекин е дал на компанията заеми с ниска лихва на стойност стотици милиони долари за закупуване на нови кораби.

В писмото на Конгреса се подчертава, че първото министерско посещение на Чао в Китай през 2017 г. е било отменено поради етични въпроси, свързани с присъствието на нейни близки в делегацията. Тя освен това е дала десетина интервюта на азиатски медии в присъствието на баща си.

Комисията се интересува също от връзките между министърката на транспорта и строителната фирма Вълкън Мътириълс (Vulcan Materials). Чао беше член на управителния съвет на фирмата до встъпването си в длъжност като министър.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?