Конгресът поиска от личния адвокат на Тръмп документи за украинската афера

Рудолф Джулиани

Руди Джулиани, личният адвокат на американския президент Доналд Тръмп, получи призовка да представи пред Конгреса документи във връзка с украинската афера, предаде Франс прес.

В призовката конгресмените изтъкват, че евентуален отказ на Джулиани да представи исканите документи ще представлява възпрепятстване на разследването, което може да доведе до импийчмънт на президента Тръмп. Джулиани разполага със срок до 15 октомври да представи документите.

Джулиани призна по телевизията, че в качеството си на личен адвокат на президента е поискал от украинското правителство да вземе за мишена бившия вицепрезидент Джо Байдън, посочват председателите на комисии в Камарата на представителите, които водят разследването.

Джулиани заяви наскоро, че разполага с доказателства, че не е действал сам и че други служители в правителството на Тръмп също са участвали в заговора, изтъкват конгресмените.

Демократите в Конгреса започнаха на 24 септември разследване срещу президента Доналд Тръмп по подозрение, че е упражнил натиск върху украинския президент Володимир Зеленски да разследва сина на Джо Байдън.

Хънтър Байдън е бил член на управителния съвет на украинска газова компания по времето, когато баща му беше вицепрезидент на Съединените щати, отбелязва Франс прес.

Американският президент Доналд Тръмп възложи на личния си адвокат Руди Джулиани да събере информация за дейността на Хънтър Байдън в Украйна.

В изпълнение на поставената от Тръмп задача Джулиани, който е бивш кмет на Ню Йорк, се е срещнал с няколко украински служители. Той заяви, че е съгласувал действията си с американския Държавен департамент.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят