Конгресмени критикуват предлагани от Тръмп съкращения на бюджета за дипломация

Конгресмени критикуват предлагани от Тръмп съкращения на бюджета за дипломация

Водещи конгресмени от Демократическата и Републиканската партия отхвърлиха като опасни за националната сигурност предложените от американския президент Доналд Тръмп съкращения на финансирането за Държавния департамент и Агенцията за международно развитие на САЩ, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Държавният секретар Майк Помпейо заяви пред Конгреса във връзка с плана за намаляване на бюджета на ръководеното от него ведомство с 23 процента, че при подготвянето на предложението за 2020 г. са направени трудни избори, но настоя, че финансирането е достатъчно за постигане на външнополитическите цели на правителството.

Членове на Конгреса обаче не виждат нещата по този начин. Демократката Нита Лоуи, която председателства комисията за отпускане на финансови средства към Камарата на представителите, определи искането като "недостатъчно".

"Изненадана съм, че след като управлява вече трета година, президентът все още не оценява достойнствата на устойчивите инвестиции в дипломацията и развитието", каза тя.

Републиканецът Хал Роджърс каза, че планът изглежда "откъснат от реалността" и би подкопал сигурността на САЩ. Той заяви, че е "разочарован", след като се е запознал с бюджетното искане на Тръмп, което според него съкращава финансирането за Държавния департамент с около 11 милиарда долара, намалявайки го до 40 милиарда долара. По думите на Роджърс парите за дипломация и чуждестранна помощ са "основна част от нашата национална сигурност".

Предложенията на Тръмп призовават за отделяне на повече пари за армията и построяване на стена по границата с Мексико. Бюджетният му план вероятно няма да бъде одобрен от Конгреса.

За трета поредна година президентът призовава за значително съкращаване на финансирането за дипломация. Досега исканията му не получаваха подкрепа от законодателите.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?