Конгресмени уверяват, че Вашингтон не иска да нанася превантивен удар срещу Пхенян

Конгресмени уверяват, че Вашингтон не иска да нанася превантивен удар срещу Пхенян

САЩ не предвиждат нанасяне на ограничен превантивен удар срещу Северна Корея, който да накаже режима в Пхенян за програмата му за ядрени оръжия, увериха американски сенатори, цитирани от Франс прес.

По-рано медии съобщиха, че представители на Белия дом обмислят подобна операция, наречена "разкървавен нос" и целяща да сплаши севернокорейския лидер Ким Чен-ун с ограничен превантивен удар.

"Хора от правителството, на най-високото равнище, ни казаха, че няма стратегия на "разкървавения нос" и никога не са я обсъждали", обясни снощи сенаторът от Айдахо Джеймс Риш на изслушване за потвърждаване на назначенията на служители на Държавния департамент на САЩ. Сенаторката Джийн Шахин от щата Ню Хемпшър също заяви, че представител на Белия дом ѝ е казал ясно, че "няма стратегия "разкървавен нос" за удар срещу Северна Корея".

Шахийн зададе този въпрос и на Сюзън Торнтън, временен директор на отдела за Азиатско-тихоокеанския район в Държавния департамент на САЩ, която се явява на изслушване пред сенаторите, за да я одобрят да заеме длъжността за постоянно. Тя също потвърди, че стратегия "разкървавен нос" не съществува.

Американски медии съобщиха също, че министърът на отбраната Джим Матис е против идеята, а държавният секретар Рекс Тилърсън полага усилия да намери дипломатическо решение на конфликта, припомня АФП.

Споделяне

Още от Свят