Консерваторите на Мей се разминаха с поражение на изборите в Лондон

Еврофобската партия ЮКИП се срина след като Брекзит я лиши от причина да съществува

Консерваторите на Мей се разминаха с поражение на изборите в Лондон
Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей, се е представила по-добре от очакваното на местните избори в Англия преди ден, а еврофобската партия ЮКИП на практика се срина след Брекзит, съобщи Франс прес.
 
Британците гласуваха за над 4400 общински съветници в 150 общински съвета, по-специално в главните градове на Англия Лондон, Манчестър, Лийдс и Нюкасъл. Някои общински съвети се обновяват напълно, а други частично, припомня Ройтерс и Франс прес.
 
Окончателните изборни резултати се очакват късно вечерта в петък, но според първоначалните данни торите печелят 811 места в местните съвети срещу 1302 за лейбъристите на Джереми Корбин.
 
Столицата бе е основният залог на вота и лейбъристите имаха амбициите да спечелят няколко района там, които са традиционно консервативни като Уестминстър и Уондзуърт. 
 
Консерваторите обаче успяха да запазят историческите си бастиони в Лондон, който гласува срещу Брекзит на референдума преди две години и избра лейбъриста Садик Хан за кмет през 2016 г.
 
Торите запазват контрола върху районите Уестминстър и Уондзуърт, но също и върху Кенсингтън и Челси, където се очакваше те да "платят цената" за пожара в небостъргача Гренфел, в който миналата година загинаха 71 души и за който те са обвинявани от оцелелите при трагедията.
 
Консерваторите запазиха и Барнет, в северната част на столицата. Лейбъристите се надяваха да поемат контрола там. 
 
В района живее голяма еврейска общност и се предполага, че тя може би е "наказала" лейбъристите след обвиненията, че Джереми Корбин е допуснал антисемитизма да се разпространи в партията му.
 
Консерваторите обаче губят контрола в Трафорд, близо до Манчестър, и в Плимут, в Югозападна Англия. 
 
Първите резултати показват и поражение за Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), губеща 44 места. Еврофобската и антиимигрантска партия губи скорост след референдума за Брекзит, който я лиши от причина да съществува.
 
Либералните демократи успяха да спечелят района Ричмънд за сметка на консерваторите.
 
На местните избори се гласуваше за над 440 места в 150 мести съвети в Англия, сред които в основни градове като Лондон, Манчестър, Лийдс и Нюкасъл.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят