Конституционният съд образува дело срещу бюджета на Здравната каса

По искаме на 54 депутати Конституционният съд (КС) е образувал дело по два текста от Закона за бюджета на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) за 2007, съобщиха в четвъртък от съда. Докладчик по делото е Румен Янков.

Докато съдът се произнесе по случая, атакуваните членове не могат да влязат в сила.

В първия оспорван текст е записано, че всяко тримесечие НЗОК сама определя броя на прегледите и изследванията при специалист, както и цената, която ще заплаща за тях. Досега това бе обект на договаряне между касата и съсловните организации.

Според другия текст тази година болниците ще работят по плаващи цени на клиничните пътеки, тъй като касата ще има право да ги намалява ежемесечно.

Това ще е възможно, защото касата ще разделя годишния си бюджет на месеци за различните специалности в болниците. Ако лечебните заведения надвишат месечния си паричен лимит, ще получават по-малко пари.

Досега цените на клиничните пътеки можеха да се променят само веднъж в годината и то чрез подписването на анекс към Националния рамков договор.

Тези членове от закона за бюджета на касата предизвикаха остри дебати и по време на обсъждането му в пленарна зала.

Тогава депутатите от опозицията предупредиха, че по този начин се слагат ограничение на броя на направленията, въпреки че те бяха отменени през миналата година от Върховния административен съд.

От своя страна Българският лекарски съюз коментира, че промените ще доведат до лимити за медицинските дейности в болниците и отказ на медицинска помощ.

След като парламентът окончателно одобри бюджета на НЗОК, опозицията заплаши, че ще атакува закона в КС не само заради спорните текстове, които според депутатите нарушават правата на пациентите, но и защото законът е приет в нарушение на парламентарния правилник.

Преди две седмици със същите мотиви от Сдружението за развитие на българското здравеопазване настояха президентът Георги Първанов да наложи вето върху закона.

Споделяне

Още по темата

Още от България