КС разпореди парламентът да оправи кашата с бюджета на Здравната каса

КС разпореди парламентът да оправи кашата с бюджета на Здравната каса

Нормативни неуредици с бюджета на Здравната каса за пореден път изправиха на нокти здравната система. В сряда Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен параграф от Закона за бюджета на Здравната каса, с който се създава допълнителен текст (ал. 3 на чл. 55) в Закона за здравно осигуряване (ЗЗО). След това решение не се знае по какви цени ще работят болниците и дали трябва да бъдат възобновени преговорите между Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) и съсловните организации.  

Атакуваният пред КС текст се отнася до договарянето между касата и организациите. Той гласи, че ако до 22 декември 2006 година не се сключи Национален рамков договор (НРД), в сила остава старият, като цените и обемите на медицинските услуги се определят от НЗОК.

Съдът постанови, че процедурата по приемане на текста противоречи на конституцията, според която законите се обсъждат и приемат на две четения – първо и второ – в две отделни заседания или по изключение в едно заседание.

Според юристи решението на КС автоматично отменя спорния член, но какво ще последва оттук-нататък, зависи изцяло от Народното събрание.

Именно противоконституционността на приемането на текста бе мотивът и на 53-ма народни представители, които сезираха КС.

След приемането на бюджета на Здравната каса от парламента депутатите от ОДС, ДСБ, БНС и “Атака” обявиха, че гласуването на текста нарушава както парламентарния правилник, така и конституцията и затова ще атакуват закона в съда.

През декември миналата година Народното събрание първоначално прие предложенията на двама депутати – Борислав Китов (БНС) и Атанас Щерев (НДСВ), отхвърлени преди това от бюджетната комисия. Според предложението на двамата депутати нямаше срок за договаряне на рамковия договор.  

Веднага след това обаче управляващите прекъснаха заседанието с мотива, че приетото току-що не е съгласувано в бюджетната комисия. На нейно извънредно заседание бе приет нов компромисен текст – НЗОК и съсловните организации да се разберат за НРД до 22 декември. Този текст ден по-късно депутатите одобриха на ново, трето гласуване.

След излизането на решението на КС директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова отказа да го коментира, преди да се запознае с него. Тя обаче не изключи възможността за възобновяване на преговорите по НРД за 2007 г.

По-късно от пресцентъра на НЗОК поясниха, че касата продължава да работи по сключените с болниците и личните лекари договори.

Решението на съда предизвика противоречиви реакции в парламента. Според депутати от опозицията то отменя последното гласуване на спорния член и затова трябва да се възобновят преговорите между НЗОК и лекарите.

Трябва да започнат преговори за сключване на нов рамков договор, коментира независимият депутат Лъчезар Иванов. По думите му вече няма да важат и сключените споразумения между касата и болниците и касата и личните лекари. Трябва или да се направят нови договори за работа с касата, или към тях да се приложи анекс.

Стойчо Кацаров от ДСБ заяви, че действащите договори трябва да бъдат обявени за нищожни, а болниците ще трябва да работят по старите цени. “В момента самите лечебни заведения нямат яснота по какви цени да работят. Настъпи пълен, грандиозен хаос”, посочи той.

Според него решението на съда ще позволи на личните лекари да издават неограничен брой направления, които касата лимитира през тази година.

Ваньо Шарков (ОДС) посочи, че е добре да се помисли за нова промяна на закона. Той подчерта, че решението на КС няма да рефлектира сериозно върху работата на лечебните заведения и лекарите.

Председателят на бюджетната комисия Петър Димитров (БСП) коментира, че тепърва ще се уточнява какво означава решението на съда и дали трябва се направи нова промяна в закона.

Председателят на парламентарната група на левицата Михаил Миков определи решението на съда като “буря в чаша вода”. Той припомни, че в края на януари управляващите в последния момент предотвратиха технически гаф със същия член в Закона за здравното осигуряване, заради който болниците можеха да останат без финансиране.

След Нова година ние уредихме сключването на договори с лечебните заведения с промени в ЗЗО, обясни Миков.

Няма да има проблеми, системата ще продължи да работи както и досега, подчерта Тодор Кумчев, депутат от БСП и зам.-председател на здравната комисия в парламента.

Според него физически не е възможно да стартират нови преговори по НРД. Няма нужда договорите за работа с касата да се променят, няма нужда и от промяна в закона, категоричен бе той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?