Конституционният съд образува дело за гласуването в Турция

Конституционния съд е образувал дело по искането да се провери провеждането на изборите за Народното събрание в секции в Турция, съобщиха от партия "Ред, законност, справедливост" (РЗС), позовавайки се на информация от съда.

Инициативата за сезиране на съда бе на лидера на партията Яне Янев, а жалбата бе подадена от главния прокурор Борис Велчев.

В края на юли от РЗС поискаха обявяване като незаконосъобразен избора на седем депутати от ДПС. Това са Хасан Хаджихасан, Искра Михайлова - Копарова, Тунджай Наимов, Бюрхан Абазов, Елин Андреев, Емил Иванов и Лютви Местан. Към това искане се присъединиха и от ВМРО.

Според изчисленията на формацията тези депутати са влезли в парламента чрез преразпределение на мандати от добавените гласове в турските секции. Гласуването в съседната държава бе определено от РЗС като "тотално опорочено".

Партията поиска да се направи и проверка дали хората, гласували в Турция, не са гласували повторно в България.

По данни на ЦИК във всяка от 23 секции в Турция са гласували над 1000 души. При изборен ден с продължителност 12 часа това прави по около 40 секунди за пускане на бюлетина.

Според РЗС изброените нарушения водят до съществени изменения на изборния резултат и на разпределението на мандатите от тези райони. При евентуален успех на искането за касация на изборите в Турция, на мястото на седемте депутата от ДПС ще влязат представители ГЕРБ, РЗС, Синята коалиция, БСП и "Атака".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?