Конституционният съд образува дело за законността на новата ВЕИ-такса

Конституционният съд образува дело за законността на новата ВЕИ-такса

Конституционният съд реши в четвъртък, че ще разгледа по същество разпоредбите в Закона за енергетиката, с които парламентът въведе таксата от 20% върху приходите на слънчевите и вятърните централи от началото на 2014 г. Сега съдът трябва да прецени дали таксата е законна

 

Делото се образува по искане на президента Росен Плевнелиев, според когото тази такса нарушава основния закон, тъй като тя няма обосновка, не е съгласувана с бизнеса, не е ясно за какво ще се изразходват приходите от нея и срещу събираните суми държавата не предлага никакви услуги. Премиерът Пламен Орешарски обаче заяви, че правителството ще обмисли друг инструмент, с който да постигне същия ефект, ако Конституционният съд отмени въведената такса.

 

Междувременно пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев заяви, че в момента се работи с Министерството на финансите по определяне на методиката за събирането на оспорваната и от бизнеса такса.

 

Най-късно до края на март трябва да е ясен редът, по който ще се извърши заплащането на таксата, тъй като събирането ѝ ще трябва да стане в края на април, заяви регулаторният шеф. Той обясни, че записаните в бюджета за 2014 година приходи от въпросната такса в размер на 150 млн. лв. са прогнозни, тъй като разчетите са правени на база на производството на възобновяема енергия и приходите от продажбата ѝ от миналата година.

 

Предстои комисията да реши и как да се върнат взетите от производителите на възобновяема енергия средства от въведените през септември 2012 г. такси за достъп до преносната и разпределителната мрежа, които обаче бяха отменени от Върховния административен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?