Конституционният съд остави следствието към прокуратурата

Конституционният съд (КС) отхвърли искането на 49 депутати за отмяна на текстовете в Закона за съдебната власт, с които следствието бе пришито към прокуратурата. Според конституционните съдии основният закон не е нарушен при преминаването на следователите в държавното обвинение. В решението се посочва, че организационната структура на следствието не е описана в Конституцията и следователно може да се урежда по целесъобразност със закон, стига то да остане в съдебната система.

Окръжните следствените служби станаха отдели в окръжните прокуратури, а директорът на Националната следствена служба - заместник на главния прокурор с поправки в Закона за съдебната власт. Те влязоха в сила от 30 април. Промените бяха атакувани пред КС от депутати от опозицията с мотива, че според Конституцията задълженията на следователите и прокурорите са различни. Така след като следователите минават на подчинение на прокуратурата, обвинение няма да има възможност да разследва обективно, смятаха 49-те.

В допълнителна аргументация те отбелязаха, че КС има решения, според които промените в съдебната система, включително в устройството и структурата ѝ могат да се правят само от Велико народно събрание.

Четирима от членовете на КС са подписали решението с особено мнение. Председателят му Румен Янков заявява, че "водена от интереса си, изпълнителната власт по-малко е склонна да приеме, че при вземането на решение са налице перспективи, различни от нейните. За жалост тези перспективи не срещат отпор от КС, който се е превърнал в йерихонтиева тръба на парламента и изпълнителната власт".

Според Янков, чийто мандат е в своя край, "господства партията, която е на власт, а когато тя доминира, духът на парламентаризма умира. При такава обстановка разделение на властите трудно може да бъде осъществено".
Янков отбелязва, че трябва да се има предвид кое обосновава промените в ЗСВ. Според него това са неуспехите на изпълнителната власт да осигури спазването на обществения ред и спокойствие, което е задължена да върши по Конституция.

Неуспехите се прикриват с опити да се прехвърлят на съдебната власт, в частност на следствието, всичките неудачи по предотвратяването и разкриване на престъпленията, пише още Янков.

Освен Янков с решението е подписано с особено мнение от Васил Гоцев, Владислав Славов и Благовест Пунев

Споделяне

Още от България