Конституционният съд постанови преразглеждане на дело срещу руски опозиционер

Илдар Дадин

Съдебното дело срещу руския опозиционер Илдар Дадин ще бъде преразгледано, а членът от Наказателния кодекс (НК), по който той е осъден на две и половина години затвор, ще бъде изменен. Това постанови Конституционният съд (КС) на Руската федерация относно жалба на Дадин срещу член 212, т. 1 от кодекса за нееднократно нарушение на реда на организацията или провеждането на публични мероприятия, предаде ТАСС.

Съдът отбеляза, че подвеждането под наказателна отговорност за съответните деяния е допустимо и не противоречи на конституцията, но "по същество то е формално противозаконно", защото в конкретния случай от нарушението "не е произтекло нанасяне или реална заплаха за нанасяне на щети" и затова не може да се разглежда като престъпление и да подлежи на наказателна отговорност. В решението си руските магистрати изразиха становище, че "наказателната отговорност за нарушаването на реда на организация на митинги и демонстрации трябва да бъде адекватна на обществената опасност на деянието".

Текстът на член 212.1 бе въведен в НК през юли 2014 г. и предвижда наказателна отговорност за нееднократни нарушения на установения ред на организация или провеждане на събрание, митинг, демонстрация, шествие или протест. Дадин е първият и засега единствен осъден по този законов текст.

През декември 2015 г. районен съд в Москва му даде три години затвор, а през март 2016 г. присъдата му бе намалена на две и половина години. Осъденият подаде жалба в КС.

Според следствието Дадин е участвал през 2014 г. в редица неразрешени прояви. Вината му бе потвърдена от полицаите, които са го задържали. Свидетели на защитата обаче твърдяха, че активистът е бил задържан, без да има вина, а полицията е нарушавала руските закони. Видеозаписи потвърждават, че не е виновен. По време на процеса Дадин неведнъж обвини полицаите, че лъжесвидетелстват, и обеща да им търси отговорност.

Дадин не се призна за виновен, тъй като единичните протести са разрешени от закона и за тях няма нужда от разрешение. Във връзка с участието си в протестно шествие той заяви, че конституцията на Русия пряко предвижда за всекиго свобода на митингите и събранията.

Ройтерс цитира изявление на Анастасия Зотова, съпругата на 34-годишния Дадин, която приветства решението за преразглеждане на делото, но заявява, че конституционните съдии е трябвало да отменят цялото законодателство срещу демонстрациите. Руски правозащитници възприемат яростния критик на Путин и Кремъл Дадин като политически затворник.

През ноември м.г. медии публикуваха писмо на Дадин, в което той се оплаква от изтезания и издевателства в затвора в Карелия. След проверка по сигнала властите обявиха, че няма признаци за упражнено срещу него насилие, но той беше прехвърлен в друг затвор в Алтайския край.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?