Консултанти ще алармират НАП за трансгранични данъчни схеми

Консултанти ще алармират НАП за трансгранични данъчни схеми

Консултанти и фирми ще са длъжни да алармират Националната агенция за приходите, ако самите те или техен клиент ползват законна трансгранична схема за пестене на данъци.

Това следва от промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), приети от депутатите в сряда. С тях се въвеждат европейски директиви за борба с данъчни схеми с потенциален риск.

Според новите правила приходната агенция ще получава данни за трансгранични данъчни схеми с потенциален риск от избягване на данъчно облагане от задължените лица. "Данъчната схема може да включва договореност, споразумение, уговорка, съгласие, становище, схема, план, трансакция и други подобни, както и поредица от такива, може да се състои от няколко части или няколко етапа на изпълнение", става ясно от промените.

Целта е данъчните да противодействат на вредните данъчни практики и пренасянето на облагаема печалба в т. нар. офшорни зони или държави с по-либерален данъчен режим. Освен това, по реда на автоматичния обмен на информация НАП ще получава информация за подобни данъчни схеми, разработени или прилагани в други държави членки, които биха могли да имат отражение върху данъчните приходи на Република България.

За неизпълнение на задължението за деклариране са предвидени глоби.

Според Румен Гечев от БСП глобите са изключително ниски и неефективни - от 2000 до 5000 лв. за физически лица и до 10 000 лв. за юридическите лица. Затова между двете четения от БСП ще предложат драстично завишение на санкциите, което е в интерес на фиска.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?