Контра-блокадата на ГКПП Кулата се превърна във фарс

Трета седмица граничните пунктове с Гърция са блокирани от недоволни фермери от южната ни съседка, които търсят неполучени земеделски субсидии. От кризата по границите тежко пострада българският транспортен сектор и целият трафик за западна Европа е сериозно затруднен.

В понеделник представители на Националната асоциация на българския бизнес (НАББ) решиха да направят нещо като контра-блокада на ГКПП Кулата, за да покажат, че това не може да продължава безкрайно. Българските официални власти обаче разубедиха организацията с мотивите, че подобна отчаяна мярка само би дала аргументи на Гърция при евентуални съдебни процедури от страна на България с искане за компенсации.

От НАББ решиха да подходят дипломатично и отидоха на Кулата, за да преговарят лично с гръцките фермери, но и това не успяха да направят.

При пристигането на пункта на представители на организацията, предвождани от председателя Светлозар Николов, гръцките гранични полицаи не допуснаха делегацията на тяхна територия. Те дори влязоха в ролята на секретарки или по-скоро говорители на фермерите и заявиха, че стачкуващите няма да говорят с тях, но ще приемат декларация или друг писмен документ и в последствие ще отговорят. На самият пункт не е имало нито един фермер, само камионите и тракторите им. Протестиращите предпочитат да прекарват времето си в кафетата на Серес, Драма и близките населени места.

На практика представителите на Асоциацията на българския бизнес нямаше с кого да водят преговори, дори да ги бяха допуснали от другата страна на граничния пункт.

Те обаче продължават да настояват за среща с фермерите и заплашиха, че през юли месец, когато е най-засилен туристическият поток към Гърция, ще блокират Кулата.

Към 18 ч. Кулата остава единственият блокиран граничен пункт с Гърция, другите три работят нормално. На границата има опашка от около 170 тира, леки коли и автобуси преминават без проблем.

До 3 февруари в Министерството на транспорта ще се събират данни за загубите на българските транспортни фирми от блокадата на границата с Гърция. Щетите трябва да бъдат доказани със съответните документи, припомни в понеделник министърът на транспорта Александър Цветков.

Около 3 милиона евро на ден са щетите за страната ни от блокадата. Като загуба се отчитат и пропуснатите ползи, които всъщност били доста по-големи от преките загуби, допълни министърът.

"Не само хората, които чакаха на границата са претърпели санкции и загуби. Тези, които са отказали превозите са претърпели много по-сериозни загуби“, каза Цветков. Той даде за пример автобусните превозвачи, които по редовни линии с над 70 автобуса превозват над 2 хил. пътника дневно. По думите му голяма част от товарните превози по тези дестинации също са отказани.

“Всичко това ще бъде доказано със съответните документи и ще бъде представено", посочи министър Цветков.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани