В разгара на скандала с разрешителните за транзитни превози

Турският външен министър отмени визита в София

Турският външен министър отмени визита в София

В разгара на поредния транспортен скандал между Анкара и София турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу е отменил свое посещение в България само два дни предварително, защото нямал уредена среща с президента Росен Плевнелиев.

 

Това съобщи турското англоезично издание "Тудейс заман", което коментира още, че Давутоглу е автор на стратегията във външната политика на Турция за "нулеви проблеми със съседите", но решението му внася напрежение в отношенията с България.

 

Българските власти потвърдиха за отменената визита, но леко се разминаха каква е причината за нея.

 

Президентът Росен Плевнелиев посочи, че тя е "изцяло по технически причини и се очаква до часове турската страна да обясни какви са те".

 

Според него въпросът няма нищо общо с напрежението на турската граница, свързано с българските и турските превозвачи.

 

"Доколкото знам се подготвя съвместно заседание на турското и българското правителство април месец и посещението на външния министър е с функции на това, да се нагласят графиците с няколко български институции, които да могат да работят за подготовката на това посещение на много турски министри и на турския министър-председател в България през април", заяви Плевнелиев.

 

Премиерът Пламен Орешарски от своя страна коментира, че забавянето на тази среща е "само и единствено заради персонални промени в кабинета на съседите".

 

"Имаме уверение, че такава среща ще бъде организирана в най-скоро време", каза Орешарски.

 

Двудневното посещение на външния министър на Турция у нас било планирано за 6-7 февруари. Решението му изглежда е създало известно разочарование и е преценявано като "арогантно" от българските власти, пише още "Тудейс заман", като цитира своите източници.

 

Изданието допълва, че обичайната процедура е външният министър на чужда страна да се срещне само със своя колега.

 

От българското външно министерство уточниха пред Меdiapool, че посещението не е отменено, а отложено заради ангажименти и на двете страни и ще се състои на по-късен етап. Това е и официалната турска позиция.

 

"Посещението на външния министър Давутоглу беше отложено взаимно. Ще бъде насрочена нова дата," каза Танжу Билгич, говорител на външното министерство на Турция.

 

На забележката, че отлагането на посещението в последната минута изглежда странно, Билгич отговорил, че скоростта на комуникационните технологии в наши дни често води до промени в графика в последната минута.

 

Последните разговори между двамата външни министри бяха през декември. Тогава обаче основната тема бе сирийските бежанци.

 

По повод отложената визита "Тудейс заман" пише, че турският износ за Европа преживява трудни времена на фона на задълбочаващата се криза около разрешителните за транзитно преминавате на турските камиони през българска територия.

 

През миналата година България и Турция преживяха няколко гранични блокади на тирове и от двете държави заради проблемите с разрешителните за транзитно преминаване на товарни камиони и често изкуствените административни проверки от турска страна.

 

Напрежението относно автомобилните товарни превози през двете страни отново нарасна в края на на миналата седмица, след като стана ясно, че Турция ултимативно настоява за увеличаване на издадените сега от българска страна предварителни 15 000 разрешителни за транзитни превози през 2014 г. на 125 000 броя. В същото време Анкара е предоставила на българските превозвачи само 5000 еднократни разрешителни за превоз. От 30 януари турската страна е обявила за невалидни всички еднократни разрешителни за автомобилен превоз на българските превозвачи. Решението е взето едностранно, без преговори и без да е била уведомена българската страна. София в отговор също обяви за невалидни издадените за турските превозвачи разрешителни.

 

Българският транспортен министър Данаил Папазов обяви, че страната ни ще търси компромис по време на официална среща тази седмица, като вероятно е имал предвид посещението на Давутоглу.

 

Според турският министър на транспорта, мореплаването и съобщенията Лютфи Елван обаче България създава проблеми в международните транзитни превози, тъй като не спазва предвидената квота от 125 хиляди разрешителни.

Споделяне

Още по темата

Още от България