Турция обеща да не бави българските тирове и да увеличи разрешителните за превози

Турция обеща да не бави българските тирове и да увеличи разрешителните за превози

Турция е приела да намали времето, за което българските тирове, извършващи превози от турска територия към западноевропейски страни, ще могат да пресичат територията на страната, както и да увеличи броя на разрешителните за камионите ни. За това са се разбрали на проведена късно вечерта в сряда в Лайпциг среща между транспортните министри на двете страни Кристиан Костов и Бинали Йълдъръм.

 

Как обаче точно ще бъдат изпълнени постигнатите договорености предстои да се уточни идния вторник – 28 май, на среща на експертно ниво в Турция между представители на двете министерства

 

“Турската страна прие да разгледа времевите ограничения и да намали времето за което българските товарни автомобили могат да извършват превози от Турция до Германия или до друга страна и обратно, при спазване на всички изисквания за това“, съобщиха от българското транспортно министерство.

 

Кръстев и Йълдъръм са разгледали и въпросът за фактурите относно произхода на стоките и е било постигнато разбиране за спазване на СЕМТ-разрешителните, според които мястото на натоварване на стоката може да е различно от мястото на произхода ѝ.

 

Българската страна е поискала същото така увеличение с 30% на броя на разрешителните от/за трета страна. Турция се е съгласила с молбата, “което е голям успех и ще бъде от изключително значение за развитието на товарните превози между двете страни“, посочват от ведомството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес