Задава се нова тираджийска война с Турция

Папазов твърди, че вдигнатите транзитни такси не засягат България, автопревозвачите - на обратното мнение

Сн: БГНЕС

Министерството на транспорта и компаниите за автомобили товарни превози тотално се разминаха в становищата си относно вдигането на пътните такси за чуждите камиони през турска територия от 1 септември 2013 г., което според българските фирми ще е десетократно, а според транспортния министър не се отнася за нашите превозвачи.

Въпреки че до влизането на новите транзитни такси в Турция в сила остават по-малко от две седмици, правителството на Пламен Орешарски все още не може да каже категорично дали таксите поскъпват за българските фирми и ще предприеме ли реципрочни действия спрямо турските превозвачи, както настояват браншовите организации в сектора у нас.

Министърът на транспорта Данаил Папазов съобщи, че не вижда проблем, защото според "неофициална информация" вдигането на пътните такси в Турция не се отнасяло за България.

"Поне засега всички експерти - и от българска, и от турска страна твърдят, че това не засяга български камиони. За момента не виждам проблем с този документ. Неофициалната информация от турска страна е, че не ни засяга", каза Папазов.

Той не уточни кога ще има официална позиция от Турция на българското запитване по проблема, както и кога ще бъде срещата му с турския му колега за получаване на повече яснота по въпроса за увеличението на транзитните такси и да се изяснят споровете между двете страни. Папазов се надява това да стане преди 1 септември.

В същото време българските превозвачи заплашиха с блокада граничните пунктове с Турция от 1 септември, ако българското правителство не въведе реципрочни такси. Такива имаше в средата на май, когато български ТИР-ове на два пъти спираха движението по основните гранични пунктове с Турция като втората блокада продължи два дни.

В понеделник представители на превозваческите организации са имали среща със зам.-министъра на транспорта Антон Гинев и зам.-началника на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Йордан Арабаджиев.

На срещата не е бил поеман ангажимент за въвеждане на реципрочни действия от българска страна докато не се получи официална информация от турска страна по случая, каза Миролюб Столарски, председател на управителния съвет на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) пред Mediapool. "Пуснаха ни по административната пързалка", допълни Столарски.

Той уточни, че дори в "неофициалния вариант", показан им от Министерството на транспорта е посочено, че от 1 септември българските превозвачи ще заплащат такса от 1 евроцент тон на километър, каквато в момента не плащат.

Въпреки това министър Папазов продължава да твърди, че новите пътни такси в Турция не засягат българските превозвачи. "Комюникето, което е прието в Турция относно транзитните такси, беше разучено подробно от българска страна, и се вижда, че това не засяга нашите превозвачи, тъй като е записано в един от допълнителните параграфи, че се прилагат разпоредбите в многостранните и двустранни договори, какъвто България има с Турция от 1977 г.", заяви транспортният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?