Транспортните министри на България и Турция обсъждат проблемите на българските тирове

Транспортните министри на България и Турция обсъждат проблемите на българските тирове

Проблемите на българските автопревозвачи със забавянето на преминаването им през турска територия ще обсъдят в Лайпиц в сряда и в четвъртък транспортните министри на България и Турция Кристиан Кръстев и Бинали Йълдъръм.

 

Двамата ще разговарят в рамките на провеждащия в Германия Международен транспортен форум. Министрите ще преговарят за подписване на споразумение за уреждане на правилата на превозите на товари на територията на двете страни.

 

До тази среща се стигна след блокиране на граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово на два пъти от български превозвачи, като напрежението ескалира след спирането на движението за камионите миналия петък, когато и турски шофьори от своя страна легнаха на пътя и пречиха и на леките автомобили и камиони. До повторната блокада се стигна след неизпълнени от турска страна обещания за премахване на изкуствено създаваните пречки пред българските превозвачи.

 

Българските фирми знастояват Турция за спазва разпоредбите на международните договори и спогодби и да отпаднат на едностранно въведените ограничения при използването на разрешителни.

 

Те протестират срещу ограниченията за минимално време, за което един камион може да осъществява курс от Турция или към нея, както и за максималното количество гориво в резервоара на влизане в Турция.

 

Междувременно министърът на търговията и митниците на Турция Хаяти Язъджъ коментира блокадата на "Капитан Андреево" и "Лесово" с думите, че никой няма право да отнема правото на другия за свободно движение и търговия под претекст, че се отнасят несправедливо с него.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?