Контрабандни лекарства за 165 млн. евро заловени при операция на Европол

Контрабандни лекарства за 165 млн. евро заловени при операция на Европол

Европейските власти са конфискували контрабандни лекарства на стойност над 165 милиона евро през миналата година, съобщи Европейската полицейска служба (Европол).

При седеммесечнба операция с участието на властите на над 16 европейски страни са били извършени 435 ареста и конфискувани 1.8 тона лекарства. Над половината от лекарствата са били конфискувани. Разбити са били 24 организирани престъпни групи.

Сред контрабандните лекарства е имало не само опиоиди, а и лекарства за сърце и рак, както и стимуланти.

Във връзка с операциите е било конфискувано и имущество, придобито от престъпна дейност, на стойност 3.2 милиона евро.

Операцията е водена от Националната жандармерия на Франция и финландските митнически власти , с активната подкрепа на Координираната коалиция за борба с престъпления срещу интелектуалната собственост (IPC3) към Европол. Тази година 7 нови страни (Белгия, България, Кипър, Литва, Португалия, Сърбия и Украйна) са се присъединили към усилията на първите 9 държави  в операцията (Финландия, Франция, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Румъния, Испания и Великобритания).

Организираните престъпни групи все повече се обръщат към към контрабандата на лекарства, тъй като тя осигурява много високи печалби за извършителите и сравнително ниски рискове по отношение на разкриването и санкциите, отчитат от Европол.

Броят на фалшифицираните/подправените продукти, които са предмет на трафик, също се увеличава, съдейки по броя им, заловен в операцията, отчитат от службата.  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?