Контраофанзива на джихадистите в Мосул нанесе тежки загуби на иракската армия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джихадистите от "Ислямска държава" са предприели тази нощ контраатака срещу иракските войски в североизточната част на Мосул, ден след като правителствените сили навлязоха по-навътре в града, предаде Асошиейтед прес.

Атаката е "нанесла тежки загуби", каза иракски офицер пред АП, без да посочи конкретни цифри за загубите или повече подробности. От иракското военно министерство в Багдад засега не са коментирали съобщението.

Тази "засечка" в напредването към Мосул идва ден след като иракската армия навлезе в югоизточния квартал Ал Салам и завладя местна болница, натъквайки се на силна съпротива от джихадистите. Тази сутрин можеше да се видят бронирани колони на иракските спецчасти да пристигат в югоизточния квартал.

Според американския говорител на антиджихадистката коалиция полковник Джон Дориън, нощната атака на екстремистите е опит за реакция на новото направление, по което настъпват иракските сили, и свидетелства за нарастващия натиск върху ИД.

В резултат на напредъка си вчера иракските сили съобщиха, че са изместили фронтовата линия с 2 км в ущърб на ИД и са си върнали мосулската болница "Ал Салам". Новите позиции още не били закрепени и се стигнало до ожесточени сражения късно снощи.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?