Концернът "Калашников" ще предлага и безпилотни услуги

Безпилотният самолет ZALA на "Калашников"

Оръжейният руски концерн "Калашников" смята не само да произвежда безпилотни летателни апарати, но и за предлага пълен спектър от услуги за тяхната експлоатация, предаде руската агенция ТАСС в понеделник.

Компанията вече има собствена разработка безпилотни леки самолети ZALA, които се използват въздушно обследване на петролни и газови тръбопроводи от компании като "Газопрм", "Роснефт", "Транснефт" и Лукойл", както и от "Росатом", "Ростелеком", "Роскосмос" и други

Сега тя се готви да предлага и услуги като въздушни снимки, картографиране, телекомуникация, доставка на стоки, мониторинг на вирусни заболявания, охрана на гори и частни обекти, събиране на метеорологични данни и др., съобщиха от концерна.

Генералният директор на "Калашников"  Алексей Криворучко посочва, че пазарът в момента се интересува от компании, които могат да предлагат както на части, така и на държавни партньори пълния цикъл от услуги в безпилотната авиация – от доставка на апарати и оборудване за тях до тяхната експлоатация.

"Това ще позволи безпилотните услуги да станат по-достъпни – и което не е маловажно – по- евтини за крайния възложител", допълва той.

Концернът работи в момента върху изпитанията и на тежки безпилотни летателни апарати, които могат да остават във въздуха без допълнително зареждане няколко денонощия, което ще позволи на борда им да се качват по няколко тона товари. Серийното производство на такива апарати се планира за лятото на 2018 г.

Преди седмица стана ясно, че "Калашников" смята да атакува пазара на водните товарни превози като поръча водни зърновози и снабдява вътрешния и външния пазар. Този проект е разчетен да стартира през 2021 г.

"Калашников" е най-големият руски производител на широк спектър оръжие, включително и за лов и спорт. Държавната корпорация "Ростех" държи 51 на сто от акциите му, а 49 процента са на частни инвеститори. При правителствено ободрение делът на частните капитали може да нарасне до 75 на сто минус една акции, при което "Ростех" ще запази блокираща квота.

Споделяне

Още от Бизнес