Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Концесиите за чистота и вода в София пред преразглеждане

0 коментара

Общинските фирми "Паркинги и гаражи" и "Софийски имоти" не са предоставили на временната комисия към Столичния общински съвет (СОС) нужната документация, поради което проверката се бави, стана ясно от представения в понеделник доклад.

Другата временна комисия, която разглежда концесионните договори за чистота и вода, е стигнала до заключение, че те трябва да се преразгледат.

Собственикът на "Волф" и ДИТЦ не иска предоговаряне

Според проверяващата комисия, концесията по чистотата е опорочена още при сключването на договора. Непрозрачност при провеждането на конкурса и при изготвянето на самите договори, констатира експертизата на общинските съветници. Те смятат, че има достатъчно основания редица клаузи от договора да бъдат преработени и отправят критика към концесионера, че липсва информация за това какви са направените инвестиции за машини и съоръжения.

Съотношението на между цената и качеството на извършваната услуга не е в полза на столичани, а санкциите при неизпълнение са недостатъчни и неефикасни, пише още в доклада.

Категоричното становище на комисията е, че трябва да стартира процедура за изменение на концесионния договор.

И тримата концесионери обаче отказват да предоговорят условията, стана ясно след срещата им в края на миналата седмица с председателя на комисията Иван Нейков.

Според шефа на "Чистота София" Павел Бараков причината да не се чисти столицата е в общината, която не може да осигури исканите средства от концесионерите - общо 70 млн. лв. за трите дружества. Липса на воля да се преговаря по договора показва и Румен Гайтански, който е съсобственик в другите две фирми, които чистят столицата - "Волф" и ДИТЦ. Според Гайтански работата, която вършат, е много тежка и решението може да се намери само като се отпуснат още 20 млн. лв.

"Не казвайте, че ще почистим цяла София, Това няма как да стане, защото не е заложено в договора", заявяват концесионерите.

"Софийска вода" склонна да промени условията

Забавяне на изпълнението на концесионния договор за водата и неприемливо висока степен на възвръщаемост на капитала - около 22%, са част от констатациите по другата концесия, с английската фирма "International Water Ltd".

В доклада на комисията пише, че концесионерът закъснява с около година със старите си инвестиционни ангажименти, което е на път да се окаже основен проблем за изпълнението на концесионния договор.

В същото време днес от "Софийска вода" съобщават, че от 1-ви април цената на водата в София може да поскъпне с 12 - 13 ст., ако Столичната община одобри допълнителната инвестиционна програма на фирмата.

Според проверяващата комисия тъкмо понятието "инвестиция" е главният недостатък на концесионния договор. Липсва ясна, прецизна и отговаряща на интересите на гражданите дефиниция, пише в доклада на съветниците.

От "Софийска вода" отчитат около 19 милиона лв. задължения от страна на битовите абонати и предлагат на Министерството на труда и социалната политика да отпусне помощ за социално слабите, които срещат затруднения при плащането на сметките, обясни днес директорът на "Експлоатация и поддръжка" на дружеството Георги Файтонджиев.

Причината столичани да не са коректни платци, според проверяващата комисия обаче, не е че са социални слаби, а че "Софийска вода" допуска многобройни грешки при отчитането и фактурирането на потребената вода.

Изводът на общинската комисия е, че трябва да започнат преговори за изменение на концесионния договор, които да защитят в по-голяма степен интересите на софиянци и да гарантират изпълнение на поетите от концесионера ангажименти.

Според кмета Софиянски, предоговарянето е възможно, тъй като и концесионерът е изявил желание това да стане.

Въпросителните около "Паркинги и гаражи"

Целта на другата временна общинска комисия е да анализира дейността на всички общински фирми и да даде препоръки за оптимизирането на тяхната дейност в посока на повече прозрачност. Срокът, в който това трябва да стане, е шест месеца, а дотогава е наложен мораториум върху разпореждането с общинско имущество, вкарано в активите на тези търговски дружества, както и върху промени в тяхното ръководство.

Два месеца след старта на проверката деветте члена на комисията, оглавявана от Станимир Зашев (Гергьовден), излизат със становище, че няма проблеми с дейността на "Спортна София 2000" ЕАД и пазари "Витоша" ЕАД. Около "Паркинги и гаражи" обаче имало доста въпросителни и затова заключението се отлага за неопределено време.

С решение на СОС от 2002 г. на дружество "Паркинги и гаражи" е възложена дейността по краткотрайно платено паркиране - т. нар. Синя зона и по платеното паркиране за служебни нужди, като е направена изричната уговорка, че става дума за ограничено във времето функциониране - до провеждането на конкурси или търгове за отдаването на концесия за паркирането върху публична общинска собственост. Засега за подобен конкурс или търг нищо не се чува, а в капитала на "Паркинги и гаражи" се апортират общински терени, с които след това не се знае точно какво се случва.

От проверката на общинската комисия става ясно, че от апортирани 25 недвижими имота, "Паркинги и гаражи" води на отчет 15. Останалите десет явно са били "отчуждени" по някаква схема. Освен това старият СОС е упълномощил съвета на директорите на общинската фирма да се разпорежда по свое усмотрение с акциите, които общинската фирма има в други дружества.

"Паркинги и гаражи" е сред фирмите от сферата на влияние на бившия шеф на СОС Антоан Николов. В нея той няма пряко участие, но тя e ръководена от Георги Василев, свързан с бившата силова групировка ВИС. Друга фигура от същата групировка - Мето Илиенски, е съдружник на Антоан Николов в предишно дружество - Интербилд, основано през 1996 г. Впоследствие Николов се оттегля от дружеството, като неговото място заема Галина Атанасова, която присъства и в частното дружество "Паркиране и гаражи" АД, което пък приватизира част от общинската фирма "Паркинги и гаражи".

За да приключи проверката на временната комисия и тя да излезе със становище по "Паркинги и гаражи" ЕАД, са необходими още документи, пише в доклада на общинските съветници. Получаването на въпросните документи зависи само от добрата воля на фирмата. Именно тук логиката се губи, защото не може да се очаква, че ръководството на фирмата само ще си направи харакири и ще предостави уличаващи го в далавера данни, заяви пожелал анонимност общински съветник.

Дефицит на документация блокира работата на комисията и по казуса "Софийски имоти". Там например липсва информация за сделките, които са били извършвани, за актуалното състояние на смесените дружества, в които влиза общинската фирма, за отстъпени права за строеж, спонсорства и ред други активности.

Отново от ръководството на "Софийски имоти" се очаква да окаже помощ на СОС, като даде пълен достъп до необходимите документи.

Дори и само от тези два примера се разбира, че комисията не може да завърши проверката си за отредените шест месеца и второ, че тя е в пълна зависимост от волята на управителните и надзорните съвети на общинските фирми с търговско участие.

Терен от "Софийски имоти" изваден по "изключение"

Забавянето на работата пък води до гласувания като днешното - по искане на кмета Софиянски общински терен в кв. "Младост" , който е част от актива на "Софийски имоти", трябваше да бъде освободен от забраната за разпореждане с общинско имущество, за да се финализира сделка, сключена още с миналата година с фирма "Хит имобилиен". Според Софиянски, става дума за проект за 2 млн. долара, който не бива да бъде спиран.

Сигурно Софиянски е прав, но съществува опасност, че докато временната комисия си свърши проверката, активите на общинските дружества един по един ще бъдат "по изключение" освободени от наложения им мораториум.

И въпреки, че прояви воля за "прозрачност" и назначи проверки, СОС досега не свърши основното, което се очакваше от него - да забрани старите порочни практики, за каквато се счита прилаганият метод на "преговори с потенциален купувач".

"Спортна София" ЕАД е една от общинските фирми, която по време на предизборната кампания беше много силно атакувана, че се възползва от схемата "преговори с потенциален купувач", вместо да организира търгове и конкурси, и така обслужва интересите на приближени до нея хора.

Тъй като СОС до момента не се е отказал от тази схема за сключване на сделки, в становището на комисията днес пише, че препоръчва на общинското дружество "Спортна София" да търси "най-ефективния метод за конкретната сделка, като не се прилага единствено методът на преговори с потенциален купувач...". Тази препоръка е обаче абсолютно необвързваща и ако бъде пренебрегната, няма път, по който да се държи сметка защо е избран един купувач, а не друг.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.