Концесионери на плажове глобени с над 1 млн. лв.

Лиляна Павлова

Безпрецедентните към момента санкции за 1 млн. лв. са наложени на концесионери на плажове заради извършени от тях нарушения. За сравнение миналата година глобите са били за 350 хил. лв., съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в Несебър, където в четвъртък се отчете за извършените над 200 проверки на плажове, отдадени под наем или на концесия през летния сезон.

Инспекциите са установили над 200 съществени нередности като липса на спасители, медицинско обслужване, санитарно-хигиенна поддръжка на ивицата, неспазване на съотношенията платена-свободна зона, строителство на незаконни преместваеми обекти и неспазване на изискванията за застрояване, отчете министър Павлова.

От всички плажове 11 са с най-много нарушения, като за един от тях - Каваците север, са предприети стъпки по прекратяване на концесията. Ако останалите нарушители не платят наложените им глоби в определения срок, също ще бъдат предприети стъпки по прекратяване на концесиите или договорите за наем, посочи министър Павлова.

Като цяло, анализът на летния сезон показва, че тази година плажовете се стопанисват много по-добре и глобите се формират от по-малък брой плажове.

С промени в наредбите летният сезон вече е определен за периода от 1 юни до 30 септември. Измененията бяха направени с решение на Министерския съвет от 2011 г. За да няма неохраняеми плажове занапред, Министерството на регионалното развитие е предложило промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие за облекчаване на процедурите по концесиониране. А със средства от глобите ще се плати за изработването на табели, които да предупреждават хората, че даден плаж е неохраняем или при възможност да се назначават спасители поне на части от тях, посочи регионалният министър.

Павлова, заедно с шефа на пътната агенция Лазар Лазаров, направи и внезапна инспекция на пътя Бургас-Малко Търново, за да се провери качеството на строежа и причините за неговото забавяне. Изпълнителят на обекта поясни, че е имал финансови проблеми, довели до изоставяне на вътрешния график на строително-монтажните работи, но пое ангажимент до 15 ноември пътят да бъде завършен. В няколко участъка по трасето бяха установени напуквания, които ще бъдат преработени изцяло по настояване на министър Павлова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?