Концесионерите на летищата ще могат да събират такса "паркиране"

Концесионерите на летищата ще могат да събират такса "паркиране"

Концесионерите на летищен терминал за обработка на товари, багажи и поща ще имат право да събират такса "паркиране", решиха на първо четене депутатите с промени в Закона за гражданското въздухоплаване.

По този начин ще се създадат условия концесионерът да изгради и поддържа летищната инфраструктура, да предоставя услуги по паркиране и да събира за това такси, посочва в аргументите си Министерският съвет, вносител на предложенията.

Авиоотряд 28 от второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към Министерството на транспорта преминава към МС отново като второстепенен разпоредител. Това означава, че министерствата, администрациите ще трябва да заплащат от бюджета си, ако искат да летят с машина на авиоотряда.

Иван Иванов (ДСБ) предложи между първо и второ четене да се въведе изискване към въздушните оператори да охраняват въздухоплавателните средства, независимо, че те са в зона с повишена сигурност. За по-голяма безопасност на полетите авиокомпаниите да имат право да проверяват екипажите за наркотични вещества, поиска депутатът. Според него обаче не е оправдано и обяснимо защо Авиоотряд 28 трябва да промени правния си статут. Иван Иванов препоръча и да се уточни какъв ще е размерът на такса "паркиране" и ще плаща ли на свой ред концесионерът някаква такса за тази си дейност.

Споделяне

Още от Бизнес