Конвентът за бъдещето на ЕС започва работа на 28 февруари

Конвентът за бъдещето на Европейския съюз трябва да се събере за първи път на 28 февруари и да реши през следващите 18 месеца как ще се реформират европейските институции в бъдещия разширен ЕС с трийсетина членове. Съставът на Конвента бе една от темите, които разискваха вчера външните министри на страните от ЕС в Брюксел.

Конвентът бе създаден с решение на Европейския съвет /държавните и правителствени ръководители на 15-те/ в Лаакен, Белгия, през декември 2001 г. За негов председател бе избран бившият президент на Франция Валери Жискар д'Естен, а за негови заместници - бившите премиери на Белгия Жан-Люк Деан и на Италия Джулиано Амато. Д'Естен определи за ръководител на своя секретариат бившия посланик на Великобритания в САЩ Джон Кер и за шеф на кабинета си австрийската икономистка Валпурга Шпекбахер.

Конвентът ще се състои от 105 души - представители на правителствата и парламентите на 15-те, на Европейската комисия и Европейския парламент, както и на 13-те страни кандидатки за членство. Между определените вече членове са френският министър по европейските въпроси Пиер Московиси като представител на правителството на Франция, а на Люксембург - бившият председател на Европейската комисия Жак Сантер.

В първото си интервю след избирането си за председател д'Естен сравни Конвента на ЕС с Филаделфийския конгрес, приел американската конституция през 1787 г.

Още преди Конвентът да заработи, между партньорите от ЕС се появиха сериозни недоразумения за състава и финансирането му.

Остър спор предизвика назначението от италианския премиер Силвио Берлускони на Джанфранко Фини, вицепремиер и лидер на постфашистката партия Национален съюз, за представител на италианското правителство в Конвента. Някои страни възразиха, че след като Джулиано Амато /от лявата опозиция/ е избран за заместник на д'Естен, Италия няма право на втори правителствен представител. Вчера в Брюксел обаче Берлускони спечели битката точно за четири минути - външните министри, един от които е и самият той, решиха, че Италия и Белгия ще имат правителствени представители в Конвента отделно от двамата заместник-председатели.

Според Ройтерс Берлускони е избрал "умерения евроскептик" Фини, за да балансира федералистките възгледи на Амато за бъдещето на Европа. Асошиейтед прес напомня, че Фини е споменаван като вероятен нов външен министър на Италия, след като Ренато Руджеро подаде оставка заради евроскептични изявления на някои министри и премиерът Берлускони временно пое външното министерство.

Съветът на ЕС на равнище посланици реши, че председателят на Конвента няма да получава заплата, но разходите му ще бъдат поети от бюджета на ЕС. На Конвента са отпуснати 10 милиона евро или по-малко от една трета от поисканите 35 милиона.

През 2004 г. Конвентът трябва да представи на лидерите на ЕС предложения за институционни реформи, за промени в договорите и законодателството и за евентуална европейска конституция.

Още от Европа

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: