Конвенцията за Бургас-Вльора влиза в парламента до седмица

Конвенцията за експлоатацията на петролопровода Бургас-Вльора ще бъде внесена в Народното събрание през следващата седмица, съобщи в петък пред Mediapool министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Документът беше подписан в Македония преди близо месец. За да се постави официално началото на проекта - работата по оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) и предварителното проектиране, т споразумението трябва да бъде ратифицирано от парламентите на България, Македония и Албания.

По думите на Гагаузов, на централната власт ѝ било нужно време, за да оформи документа в необходимия вид за внасяне в Народното събрание.

България, Македония и Албания подписаха конвенцията за експлоатацията на петролопровода Бургас – Вльора на 31 януари.  

В конвенцията е разписана законовата рамка, по която ще се експлоатира съоръжението при равни права на всички страни. Документът гарантира непрекъснатостта на транзита на суров петрол от българския порт Бургас до албанското пристанище Вльора, както и данъчните режими и механизмите, по които ще се разпределя печалбата между участниците в тръбата.

Очаква се строежът да тръгне още през 2008 г. и през 2010 – 2011 г. да започне преносът на петрол, ако някое от трите правителства не създаде допълнителни административни пречки.

Според предварителните изчисления, строителството на тръбата, дълга 912 км, ще струва над 1,8 млрд. щ.д. Проектният капацитет на петролопровода ще е 35 млн. тона годишно.

През одобрение в парламента трябва да мине и споразумението за другият проект – петролопровода Бургас – Александруполис. Документът обаче трябва първо да се подпише от министри на България, Русия и Гърция. Намеренията са това да стане в началото на март в Атина.

Споделяне

Още от Бизнес