Конвоят с американски плутоний пристигна във френския завод в Кадараш

Автоколоната, превозваща американски оръжеен плутоний, пристигна тази нощ в градчето Кадараш, Югоизточна Франция, предаде Франс прес. Партидата от 140 кг. трябва да бъде преработена в гориво за граждански цели.

Тежкотоварната цистерна, конвоирана от два автомобила на жандармерията, премина през Франция по 1200-километров маршрут през градовете Рен, Нант, Тулуза и Монпелие.

Плутоният ще бъде преработен от Генералната компания за ядрени материали в Кадараш, като последната операция ще бъде извършена във фабриката на компанията в Маркул (Южна Франция).

Десетки антиядрени защитници посрещнаха конвоя при пристигането му завода в Кадараш.

Държавната фирма, която ще преработи плутония, настоява, че обработката е безопасна и полученият материал ще се използва за производство на електроенергия.

Процедурата е част от договореностите след Студената война между САЩ и Русия, които трябва да се освободят от плутония от излишните ядрени бойни глави.

Плутоният беше натоварен в Южна Каролина миналия месец и превозен от кораби с британска регистрация до френското пристанище Шербург.

На френска територия полицията охраняваше всички мостове по маршрута на камионите, съпровождани от въоръжен конвой и хеликоптери.

Според Шон Бърни от Грийнпис Интернешънъл, става дума за високорискова стратегия, разигравана от ядрената индустрия с живота на милиони хора.

Генералната компания за ядрени материали във Франция обаче посочи, че плутоният се съхранява и пренася при безопасни условия, съгласно изискванията на МААЕ.

Министерството на енергетиката в САЩ заяви, че плутоният е изнесен в чужбина, тъй като в страната няма завод, който да може да осъществи преработката му.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?