Копенхаген Еърпортс печели летищата във Варна и Бургас?

Датската компания Копенхаген Еърпортс е кандидатът, предпочетен от държавата да вземе на концесия двете морски летища във Варна и Бургас. Това съобщиха за Mediapool източници, близки до комисията начело с вицепремиера и транспортен министър Николай Василев, която оценява офертите на четиримата кандидати за концесията.

Представители на датската компания не бяха открити за коментар.

Официално от пресцентъра на транспортното министерство обаче не се ангажираха с коментар дали вече има одобрен концесионер.

Оттам опровергаха информацията на шефа на парламентарната транспортна комисия Йордан Мирчев, че комисията “Василев” внася утре в правителството предложението си за концесионер на летищата. От пресцентъра заявиха, че са упълномощени от министъра да съобщят само, че докладът за избрания кандидат-концесионер вероятно ще бъде внесен за одобрение от кабинета следващия четвъртък.

Обявявайки в сряда, че в четвъртък правителството ще определи концесионер на летищата, Йордан Мирчев заяви че тази седмица ще бъде най-великата за българския транспорт с привлечените над 1.100 млрд. евро инвестиции от концесиониране. Той обясни, че има предвид договора за автомагистрала “Тракия”, подписан вчера от министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски и концесионирането на двете черноморски летища.

В контракта за аутобана са заложени вложения в размер на 715 млн.евро. Съпоставено със съобщената от Мирчев цифра това означава, че за аеропортовете са предложени над 400 млн. евро инвестиции. Консултантът по концесията на летищата във Варна и в Бургас бе заложил минимални инвестиции в размер на 130 млн. евро за двете дружества.

Освен Копенхаген Еърпортс, оферти за летищата във Варна и Бургас подадоха още три фирми. Това са двата немско-български консорциума Фрапорт-БМ Стар и Хохтиф-Албена, както и обединението между регистрираните във Франция компании Винчи Аеропортс и Винчи Концесионс. По информация на в. Пари от миналата седмица, сдружението Хохтиф-Албена е отпаднало от надпреварата заради неизрядна банкова гаранция.   

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?