Копривщица отбеляза 141 години от Априлското въстание

Копривщица отбеляза 141 години от Априлското въстание

Копривщица отбеляза в понеделник 141 години от Априлското въстание. В церемонията участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът по европейски въпроси в служебния кабинет Деница Златева, областният управител на София област София Торолова и други.

„Днес ние живеем в сбъдната мечта на българските революционери – като един народ в една държава. Но героите искаха още повече – обединение, сила, ценности и идеали. Дали го изпълнихме? Разделени сме, а обединението ни е нужно повече от всякога, лутаме се в каузите, а ни трябва посока. Ценностите не са модерни, а имаме болезнена нужда от честност, чистота и порядъчност. Имаме език, вяра, свобода, народ, правова държава, но те не са ни дадени веднъж завинаги, битката за тях е всеки ден”, заяви Йотова.

По думите ѝ българските революционери са имали смелостта да накарат цял свят да се обърне към нашия народ, да покажат, че заслужаваме своята независимост и имаме своето място заедно с всички други народи в Европа.

„Тази решителност днес ни е повече от необходима и такива хора днес ни трябват – безсребърници, родолюбци и истински водачи. Не можем да търсим националната си гордост само в миналото”, посочи вицепрезидентът.

„Наш дълг е гласът ни да се чува, да имаме големи цели, да вярваме и показваме, че не сме периферия, а страна с позиции, които трябва да се зачитат и уважават. Някога искахме Европа да погледне към нас, сега сме част от тази Европа, взимаме решения наравно с другите и сме залог за мир и стабилност”, добави Йотова.

По време на посещението си в Копривщица тя поднесе цветя на гроба на Тодор Каблешков и изгледа спектакъла „Първата пушка” – възстановка на епизоди от Априлското въстание с участието на над 200 самодейци.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?