Корнелия Нинова: Не знам за сценарий "ЦУМ-гейт"

Корнелия Нинова

"Не знам, че "ЦУМ-гейт" е сценарий, не участвам в такова нещо, нито знам БСП да е замесено, трябва да питате г-н Цацаров какво има предвид", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в сряда по повод коментара на главния прокурор, че "ЦУМ-гейт е един огромен сценарий".

Сотир Цацаров обясни преди ден, че "сценарият" е режисиран от хора, за които действията на прокуратурата в сферата на енергетиката са неудобни. Той обясни, че част от тези хора са близки до БСП, но отрече Нинова е да изпълнител в този сценарий. В същото време обаче разтълкува освобождаването на бизнесмена Георги Гергов от ръководството на БСП като част от този сценарий. Решението за Гергов бе взето именно от Корнелия Нинова.

"Никога не сме твърдели, че той е извършил престъпление", коментира Нинова.

Лидерът на БСП допълни, че отстраняването на пловдивския бизнесмен е било политическо решение заради въвличането на партията в скандала. Според нея за Гергов "няма път назад" към Изпълнителното бюро на БСП.

Скандалът ЦУМ-гейт избухна в края на април заради признанията на бизнесмена и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев, че Георги Гергов е организирал среща с Цацаров в ЦУМ. Сашо Дончев твърди, че на срещата Цацаров се е опитал да му окаже натиск чрез сплашване заради позициите на вестника и карикатурите на Христо Комарницки. Цацаров отрича това и казва, че Сашо Дончев се е опитал да окаже натиск върху течаща проверка в енергийния регулатор (КЕВР).

Заради скандала Георги Гергов бе подложен на натиск да напусне ръководството на БСП и накрая си подаде оставката. В крайна сметка червеният бизнесмен от Пловдив защити своя съгражданин Цацаров и отрече с половин уста твърденията на Сашо Дончев. Така главният прокурор се измъкна сух от скандала. Неговото мнозинство във Висшия съдебен съвет отказа да започне проверка срещу него. Преди ден съдебният инспекторат обяви, че прекратява проверката на случая, защото не е успял да разбере какво се е говорило на срещата в ЦУМ.

Споделяне

Още по темата

Още от България