Коронавирусът е изчистил нискокачествените храни от пазара

Няма поскъпване, дори се очаква дефлация заради свитото потребление

Коронавирусът е изчистил нискокачествените храни от пазара

Кризата, породена от мерките срещу коронавируса, не е довела до поскъпване на хранителните продукти у нас, а просто е изчистила нискокачествените такива и за това у хората, които са свикнали да купуват тях, се създава впечатление, че са увеличени цените на стоките. Заради ограниченото в кризата потребление и надхвърлящото го предлагане дори се очаква дефлация, а българската търговска система "се държи брилянтно", въпреки затрудненията с транграничните доставки. Никой не си е позволил лукса да спечели малко повече. Не сме установили спекула, заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пред БНР в четвъртък 

По думите му Великденските и Гергьовденските празници няма да са по-скъпи от обичайното. А българските производители на зеленчуци и преработващата промишленост са в състояние да гарантират изхранването на населението, без риск от продоволствена криза.

Основните потребителски стоки запазват цените, на които се продават, по-скъпи са единствено картофите и варивата заради затруднената логистика, сочат данните на комисията за март, когато бе въведено извънредното положени в страната заради коронавируса.

Плодовете, особено цитрусите, са по-скъпи. Цените при зеленчуците са ту нагоре, ту надолу., но до десетина дни се очаква на зараза да излезе и българската продукция и там ще има цени надолу, каза Иванов.

"Нито един търговец на едро, нито един преработвател не си е позволил лукса да спечели малко повече. Не сме регистрирали спекула!", заяви още той.

Според него системата в момента работи по конкурентен начин и не се налага намеса. "Работи се напълно отговорно, супермаркетите нито за момент не се опразниха. В момента има малко свиване и има повече предлагане отколкото търсене. Нищо не предполага повишение на цените. Нарушенията на закона дори са в пъти по-малко от преди кризата – стока без документи и неплащане на данъци сега почти няма", заяви шефът на комисията по стокови борси и тържища..

По думите му "логистиката работи, въпреки неприятното време и граничните затруднения".

"Храна има, хората да са спокойни и да не се създава паника при пазаруването", препоръча Иванов. Той дори очаква дефлационни промени, защото търсенето намалява.

"Евтините продукти и тези със заместителите рязко изчезнаха. Не е поскъпнало брашното, а е изчезнало нискокачестеното. Както и нискокачествените млечни продукти. Останаха тия с истинско мляко", обясни той защо у хората остава впечатление за поскъпване на храните.

Никой да не се притеснява, че ще има недостиг на храна или, че ще бъде безбожно скъпа, призова Иванов и посочи, че за предстоящите Великденски празници ще има достатъчно яйца на пазара и на нормална цена.

"Наблюдаваме повече от 10 години една цена на агнешкото месо между 14 и 16 лв. за килограм. Който избере да яде салати, краставици, домати и агнешко, ще плати толкова, колкото е платил и миналата година", допълни той.

Владимир Иванов увери, че навсякъде по пазарите и тържищата се извършва дезинфекция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес