Коронавирусът: Флорида е в безизходица

Коронавирусът: Флорида е в безизходица

Прекалено бавни тестове и недостатъчно проследяване на контактите: два от основните инструменти за борба с пандемията от Ковид-19 отсъстват във Флорида, един от най-силно засегнатите от вируса американски щати в момента.

Единайсет дни бяха необходими на Хема Гарсия, испанска журналистка, да получи положителен резултат от своя тест за вируса, направен в края на юни в Маями.

Това е много по-дълъг срок от препоръчвания от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) в САЩ.

През това време тя "не се изолира на 100 процента", заяви журналистката пред АФП, но увери, че "винаги е спазвала социална дистанция".

"Когато получих положителната проба естествено се поставих под карантина и се свързах с всички хора, с които бях контактувала", разказва 53-годишната журналистка.

Тестовете на всички бяха отрицателни.

В щата Флорида, който в момента е сред епицентровете на пандемията в САЩ, заедно с Тексас и Калифорния, един жител на всеки 50 души е заразен с новия коронавирус. Смъртните случаи са повече от 6000.

Въпреки това отнема между 5 и 10 дни за узнаване на резултатите от тестовете за коронавирус.

"Управлението на ситуацията е лошо", заяви в четвъртък на пресконференция д-р Алберто Домингес-Бали, лекар в болница в Маями.

В лабораториите ли е причината?

Губернаторът на Флорида републиканецът Рон Де Сантис преди две седмици хвърли отговорността върху лабораториите и обяви, че онези, които не се справят бързо, няма да получават повече проби за анализ.

"Това с нищо не помага, когато някой трябва да чака 10 дни за резултата от теста", каза той, признавайки проблема.

Двете главни лаборатории в страната "Куест Даягностикс" (Quest Diagnostics) и Лаб Корп. (LabCorp) обявиха, че американската Служба за храните и лекарствата ги е упълномощила да извършват групови тестове с цел печелене на време.

Те анализират едновременно няколко проби, който повторно се анализират индивидуално само ако груповият тест е положителен.

"Куест Даягностикс" съобщи на 20 юли на своя сайт в интернет, че резултатите от тестовете трябва да се чакат между седем дни и две седмици за неспешните случаи, спрямо само два дни за приоритетните пациенти.

Говорителка на Лаб Корп. посочи от своя страна пред АФП, че лабораторията вече е в състояние да "предостави резултатите за два до три дни от вземането на пробата" и още по-бързо за настанени в болница пациенти.

Центровете за вземане на проби са обвинявани също, че понякога закъсняват с изпращането им в лабораториите.

Няма готовност

Бавният темп на тестване във Флорида прави неефективно проследяването на контактите на заразени хора, инструмент, който се е доказал в други страни за сдържането на пандемията.

Нито журналистката Хема Гарсия, нито близо 50-те души, на които е посъветвала да се изследват, след като е дала положителна проба, не са се свързали със служител, проследяващ контактите.

Здравните власти във Флорида твърдят, че са наели 1600 такива служители. Това е твърде недостатъчно, предвид обстоятелството, че населението на щата е 21 милиона души, показват препоръките по въпроса.

Губернаторът Де Сантис, приближен на американския президент Доналд Тръмп, усети, че популярността му спада през последните седмици заради начина, по който се справя с пандемията.

След като отвори от средата на май някои търговски обекти в щата, който е твърде зависим от туризма, той отказа да направи носенето на маска задължително.

Туристите се втурнаха към плажовете с фин пясък през май и юни, когато изглеждаше, че вирусът е под контрол. Но днес в много болници не достигат легла, някои интензивни отделения са претоварени, а туристическата индустрия се бори за оцеляване.

Властите във Флорида "просто не бяха готови", заяви на 10 юли по телевизия Ем Ес Ен Би Си кметът на Маями Бийч Дан Гелбър.

"Ако не могат да установят заразените с вируса и групите, с които са били в контакт, в крайна сметка оставяме вируса да се разпространява свободно", обобщи той.

По БТА

Споделяне

Още от Коронавирус

Къде му е мястото на Бойко Борисов?