Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Коронавирусът в Европа: Нови ограничения във Франция

Отварянето на училищата в Германия се сблъсква с бавен напредък срещу Covid-19

0 коментара
Множество хора, събрали се заради топлото време през уикенда в Дюнкерк

Допълнителни ограничителни мерки срещу епидемията от Covid-19 ще бъдат въведени в региона на Дюнкерк, Северна Франция, обяви канцеларията на френския премиер Жан Кастекс, цитирана от Франс прес.

Епидемията, пламнала в Дюнкерк, предизвика 901 случаи на зараза на 100 000 жители в района, в сравнение със 190 средно за страната, както и увеличаване на случаите на британски щам.

Премиерът Кастекс констатира, че през последните часове е налице "силно влошаване" на здравните показатели и настоява въз основа на обсъждания на място между отговорните лица от местната и изпълнителната власт да се определи най-подходящият за ситуацията отговор, посочва канцеларията.

Министърът на здравеопазването Оливие Веран трябва да отиде на място утре, уточнява канцеларията на Кастекс.

Тази сутрин Кастекс се срещна с кмета на Дюнкерк Патрис Вергрие. Преди десет дни местните власти бяха наложили някои мерки, но не и затварянето на колежи и гимназии, за което настояваха градски съветници от региона на Дюнкерк, докато ръстът на случаите се увеличаваше.

В момента епидемията от коронавирус е във втора вълна в някои част от Франция, което кара властите да прилагат мерки на териториален принцип.

Вчера беше разпоредено безпрецедентно карантиниране през следващите два уикенда за част от Лазурния бряг, в Югоизточна Франция.

Считано от днес, се затварят магазините с площ над 5000 кв. метра (с изключение на аптеки и магазини за хранителни стоки) в Ница и 63 крайбрежни градчета. Процентът на заразените в тази зона вчера беше 588 случаи на 100 000 жители и 700 в района на град Ница.

Повечето германски провинции започнаха от вчера да пращат децата в училище след дългия период на локдаун - ход, който бе приветстван от образователния министър на страната въпреки признаците, че контролът върху пандемията се изплъзва.

"Добре е, че сега много училища в Германия отново започват присъствено обучение, стъпка по стъпка", каза за ДПА Аня Карличек. "Децата, особено по-малките, имат нужда един от друг", добави тя. Карличек призова за прилагането на "всички достъпни мерки за превенция от вирусни инфекции", за да се гарантира, че училищата ще останат отворени през предстоящите седмици.

Министърът посочи нарастващия брой случаи и заплахата от по-заразните варианти а коронавируса, например идентифицирания за пръв път във Великобритания В117, който придобива все по-широко разпространение из Германия. "Това трябва да се отчита, що се отнася за училищата. Но аз съм сигурна, че провинциите са го отчели при решението си за ново отваряне", добави тя.

Германия остава в локдаун при затворени ресторанти и други бизнеси, преценени като несъществени, и в сила остават строгите ограничения за контактите, но отговорността за отварянето на училищата е предоставена на администрациите в 16-те федерални провинции.

След Долна Саксония и Саксония още 10 провинции, сред които Берлин, Северен Рейн-Вестфалия и Бавария, започнаха да връщат децата в класните стаи, използвайки разнообразни стратегии за ограничаване на групите и възпиране на евентуалните инфекции. Отвориха врати и детските градини. Вчера здравното министерство направи и предложение да премести учителите и възпитателките в детските градини от трета във втора приоритетна група в списъка на чакащите за ваксинация. Според информация, с която ДПА разполага, предложението е прието с гласуване и евентуалната промяна в законодателството може да влезе в сила от утре.

Някои отделни провинции вече са обещали да дадат приоритет на професионалистите в образованието. Например в Баден-Вюртенберг те вече могат да си записват часове, каза регионалният министър на социалните грижи Манфред Луха. Министрите от федералното правителство в Берлин също ще обсъждат настояването на здравния министър Йенс Шпан за отпускането на безплатни бързи антигенни тестове от началото на следващия месец с надеждата, че това ще позволи по-бързо разхлабване на ограниченията.

Следващата среща на канцлера Ангела Меркел с премиерите на провинциите, за да обсъдят локдауна, е насрочена за 3 март. Вчера тя участва в онлайн конференция с други високопоставени членове на Християндемократическата партия, на която предупреди за риска от трета вълна на заразата и прикани към предпазливост при новото отваряне, казаха източници. Въпреки това Меркел отбеляза, че гражданите с нетърпение очакват да чуят за някаква стратегия за отваряне. Тя каза, че предложенията за отслабване на рестрикциите трябва да засягат три ключови сфери: социалните контакти, училищата и заниманията през свободното време като спорт и култура.

В неделя новите инфекции продължиха за четвърти пореден ден тенденцията към покачване, въпреки спада през предходните седмици. Вчера националният Институт за контрол върху заразните болести "Роберт Кох" наброи още 4369 нови случая - малко по-малко отпреди седмица, - като от началото на пандемията досега общият им брой в страната е почти 2,4 милиона. Обаче броят на инфекциите за седем дни на 100 хиляди души население се е повишил в неделя от 60,2 на 61, казаха от правителствената агенция. Смъртните случаи на седмична база е нараснал от 62 до 67,903 на 100 хиляди.

"Положителното развитие през дълъг период на спад в броя инфекциите за ден вече приключи" предупреди правителственият говорител Щефен Зайберт. "Числата отново се увеличават. Пропорцията на опасната, по-заразна мутация на вируса нараства", каза той пред репортери в Берлин. Смята се, че понастоящем щамът Би 117 е причина за 20-25 на сто от случаите в страната.

Броят на потвърдените случаи с коронавирус в Германия се е увеличил за денонощие с 3883 и е достигнал 2 394 811. Броят на починалите се е увеличил с 415 до 68 318, сочат огласени днес данни на Института "Роберт Кох", цитирани от Ройтерс.

Германия е в трета вълна на пандемията от коронавирус, каза германската канцлерка Ангела Меркел пред депутати от своята партия, съобщиха източници, присъствали на срещата, цитирани от Ройтерс. "Сега ние сме в третата вълна" е казала Меркел. Според източниците тя предупредила, че евентуално разхлабване на карантинните мерки, въведени в края на миналата година и удължени до 7 март, би трябвало да се извършва внимателно и постепенно.

Според източниците Меркел е намекнала, че иска евентуалното връщане към нормалния ритъм да се прави внимателно, за да не се налага отново да се въвеждат карантинни мерки, ако броят на заразените отново започне да се увеличава. Канцлерката е казала още, че ако се разшири достъпът до бързи тестове и се засили капацитетът за тестване, може да има по-трайно връщане към нормалния живот.

Миналата есен Австрия беше заварена неподготвена от втората вълна от новия коронавирус, но сега действа изпреварващо: с 3 милиона теста седмично, от които половината в училищата, тази страна вече оглавява класацията по този показател, предава Франс прес. Над 500 центрове за тестване, 900 аптеки и около 1000 фирми предлагат безплатни тестове (ПСР и антигенни), а учениците биват тествани по два пъти седмично.

Отначало този подход не получи особен отзвук при създаването на първите пунктове за тестване, насред карантината през декември: "масови тестове без наплив", бяха заглавията на вестниците. Темпото обаче се ускори в началото на февруари при облекчаването на ограниченията и отношението започна да се променя. Понеже сега трябва да се представя отрицателен тест, направен преди по-малко от 48 часа, при отиване на фризьор, в някои ски станции или на влизане в старческите домове.

"Стратегията ни е чести тестове, които да са леснодостъпни", каза главният лекар в здравното министерство Катарина Райх. "Това е единственият начин да задържим пандемията под контрол", каза тя, докато вариантите на вируса пораждат тревоги, а ваксинацията напредва съвсем бавно.

Австрия прави по 24 теста на 1000 души дневно (средно за последните 7 дни) спрямо само 5 във Франция и под 2 в Германия, която е поставя в челни позиции на световно ниво по данни на аналитичния сайт "Нашият свят в числа". "Искаме да отидем още по-нагоре", каза Райх, която се надява "60 до 70 процента от населението от 8,9 милиона души ще бъдат тествани два или дори три пъти седмично".

Отделно от тази огромна мрежа от места за тестване, австрийците от 1 март ще могат да си набавят тестове, които да ползват в домашни условия. "Това е второто ни оръжие в борбата с Covid-19 в очакване мнозинството от населението да бъде ваксинирано", каза Райх.

Тази стратегия, особено в училищна среда, се следи с интерес от съседите Чехия и Германия. Откакто училищата отново отвориха на 8 февруари, децата получават памучно фитилче, което да завъртят в двете си ноздри. Тази процедура дава готов резултат за 15 минути и макар и да не е толкова надеждна, колкото ПСР тест, все пак позволява да се ограничат заразяванията, каза министърът на образованието Хайнц Фасман, който увери, че нежелаещите са съвсем малко на брой и биват лишени от учебни занятия.

В класната стая или другаде, австрийците волю-неволю приемат това задължение, за да си възвърнат малко свобода в обстановка на умора от санитарните мерки.

Хотелиерите и ресторантьорите отначало бяха резервирани към идеята. Сега те са изкушени да го направят с надеждата да им разрешат да отворят наново преди крайната дата на католическия Великден. Остава да се разбере дали това скъпоструващо решение ще позволи да се овладее пандемията в следващите седмици. Броят на новозаразените в Австрия остава висок - над 1000 души на ден.

Натискът върху интензивните отделения в Чехия се засилва толкова бързо, че страната може скоро да потърси помощ от други държави, предаде ДПА.

Почти няма свободни легла за лечение на пациенти с коронавирус в интензивните отделения, предупреди заместник-министърът на здравеопазването Владимир Черни. Той заяви, че здравната система на страната никога не е била подлагана на толкова интензивно натоварване.

Чехия е започнала да преговаря за възможна помощ от други страни, добави заместник-министърът. Но засега пациентите ще продължат да бъдат преразпределяни в страната към по-слабо засегнати райони.

Съседна Германия е предложила да приеме най-малко 9 пациенти, нуждаещи се от лечение в интензивно отделение.

Освен намаляващия болничен капацитет, голям проблем е и липсата на квалифициран здравен персонал. В момента в чешките болници се лекуват над 6500 пациенти с коронавирус, като над 1300 се нуждаят от интензивни медицински грижи. С 968 нови инфекции на 100 000 жители в рамките на 14 дни, Чешката република има най-голям брой случаи в Европейския съюз, според последните сравнителни данни на здравната агенция на блока.

В същото време налагането на по-строги изисквания за носене на маски от категория FFP2 на места с много хора като супермаркети и обществен транспорт беше отложено за четвъртък. Първоначалният план беше то да влезе в сила вчера, но в много аптеки и магазини се изчерпаха маските.

Швеция подготвя нови мерки с цел да ограничи ново увеличение на случаите на коронавирус, след като щамът, открит най-напред във Великобритания, бързо се разпространява, заяви днес шведският главен епидемиолог Андерс Тегнел, цитиран от Ройтерс.

По данни на здравните власти от петък досега в Швеция са регистрирани 10 933 нови заразени с коронавируса. За сравнение за същия период на предходната седмица бяха отчетени 9458 нови случая.

"Британската разновидност се увеличава много бързо", заяви Тегнел на пресконференция. "Има доста голяма вероятност тази разновидност да бъде доминираща след няколко седмици или месец", каза той. "Подготвяме пакет (от национални мерки), който ще бъде представен утре", заяви Тегнел.

По думите му са установени също случаи на южноафриканския и бразилския щам на вируса, но те не се разпространяват бързо.

През последните седмици в Швеция се засилва тревогата от възможна трета вълна на пандемията след увеличение на броя на новите заразени и разпространение на новите разновидности.

Правителството подготвя почвата за евентуални карантинни мерки в степен, каквато не е имало от началото на пандемията. Досега Швеция избягва да налага карантини.

Няколко от най-големите провинции в страната, включително Стокхолм, предприеха стъпки като препоръка за носене на маски в магазините, на работните места и в обществения транспорт. Това е промяна в сравнение с предишния подход на шведските здравни власти, които по-рано не желаеха да одобряват подобни ходове поради недостатъчно доказателства за тяхната ефективност.

Швеция, която има население 10 милиона души, е регистрирала досега 12 713 смъртни случая. Смъртността ѝ на човек от населението е доста по-висока от тази в някои от нейните съседни държави, но е по-ниска, отколкото в някои европейски страни, избрали да наложат карантина.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.