Коронавирусната епидемия в Италия е започнала още през януари, показва проучване

Коронавирусната епидемия в Италия е започнала още през януари, показва проучване

Първите случаи на заразяване с коронавирус в Италия датират от януари, предаде Ройтерс, като цитира публикувано днес проучване, което помага за разбирането на корените на епидемията в една от най-тежко засегнатите страни в света.

Италия започна да извършва тестове след откриването на първия пациент на 21 февруари в Кодоньо, малък град в богатата провинция Ломбардия. Скоро след това броят на случаите на заразяване и жертвите нарасна. Учените скоро заподозряха, че вирусът е стигнал до страната преди седмици, без да бъде забелязан. Стефано Мерлер от фондацията "Бруно Кеслер" заяви на пресконференция с представители на италианските здравни власти, че неговият институт е разгледал първият известен случай и е направил ясни изводи, като се е опирал на темпото на последвалите заразявания.

"Разбрахме, че в Ломбардия е имало много заразени далеч преди 20 февруари, което означава, че епидемията е започнала много по-рано", заяви той. "Със сигурност през януари, но може и по-рано. Никога няма да разберем", добави Мерлер. Според него незабавният скок в броя на заразяванията показва, че вирусът е бил донесен в Италия от група хора, а не от сам човек.

Италия беше първата голяма западна страна, сблъскала се с коронавируса, появил се в Китай в края на миналата година. Италианските власти отбелязаха около 190 хиляди потвърдени случая на заразяване и 25 500 жертви. В опит да предотврати появата на епидемията Италия спря полетите от и до Китай на 31 януари, след като двама китайски туристи дадоха положителни тестове за коронавируса. Но учените смятат, че вече е било прекалено късно.

Друг екип италиански учени заяви, че коронавирусът може да е достигнал до Италия от Германия, а не директно от Китай, през втората половина на януари.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?