“Корупционната България“ – големите скандали на прехода на едно място

“Корупционната България“ – големите скандали на прехода на едно място

В сряда вечерта в конферентната зала на Съюза на архитектите бе представен първи том на книгата "Корупционната България". В нея са събрани документи и статии за повечето корупционни скандали от началото на т.нар. преход към демокрация. Първият том се занимава с периода от 1990 година до 1997 година. Автори са Едвин Сугарев, Христо Христов и Петър Бучков.

Цялото изследване ще бъде събрано в три тома.

Книгата бе представена от историка Момчил Методиев, който определи началото на 90-те години като "най-бруталния период, натоварен с твърде много афери, включително и тези от масовата приватизация и срива на банките, които не са получили разрешение по съдебен път".

Той препоръча книгата като ценна заради огромния емпиричен материал, което я прави христоматия на корупционните практики, които вече са застрашили националната сигурност.

„Корупцията не е феномен на демокрацията, а е заложена още в схемите и концесиите от 70-те години на миналия век, контролирани от ДС. И върху този криминален фундамент на тоталитарната държава израства и корупцията на прехода, като програмирано следствие“, каза Методиев е даде пример с групировката "Мултигруп", която бе обсебила държавата по времето на премиера Любен Беров.

Той препоръча "Корупционната България" да стане "настолна книга на всеки прокурор и съдия".

Авторите Едвин Сугарев и Христо Христов определиха проблема с корупцията като най-трудният заради безразличието, което е обхванало обществото.

“Книгата е само една част от проекта, но като цяло направеното е важно най-малкото като пример за това, че може да се мисли и да се говори и по този начин – и че в гражданското общество няма теми табу, когато става дума за истината и за интересите на обществото. Никога казването на истината не е опасно или злонамерено, докато премълчаването ѝ е винаги такова“, каза Едвин Сугарев.

Изданието е реализирано от Гражданско сдружение "Либертариум" с подкрепата на фондация "Америка за България".

Споделяне

Още от България