Корупционният скандал приключва без наказателно производство

Няма нито един документ, който да потвърждава думите на замесените в мегаскандала между министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и шефа на Националната следствена служба Ангел Александров, заяви пред Mediapool в сряда зам.-главният прокурор Камен Ситнилски.

Ден по-рано приключиха поредните разпити на бившите следователки Зоя Иванова и Татяна Шарланджиева, шефа на “Булгартабак” Христо Лачев и бившите зам.-министри Корнелия Нинова и Делян Пеевски. Да дават показания бяха привикани още веднъж Овчаров и Александров. Очаква се сверяването на показанията в рамките на предварителната прокурорска проверка да приключи до понеделник.

По всяка вероятност няма да бъде стартирано наказателно производство поради липса на каквито и да е било доказателства, потвърждаващи думите на замесените в скандала, който разтресе върховете на изпълнителната и съдебната власт.

“До началото на следващата седмица трябва да приключим с анализа на дадените показания. Наложи се да разпитаме по два – три пъти всички, които имат връзка със случая. Въпреки че това беше само проверка, се получи доста сложно разследване, тъй като не разполагахме с нито един документ, а само с думи”, каза още Ситнилски.

Във вторник главният прокурор Борис Велчев се ангажира, че проверката ще приключи на следващия ден.

Т.нар. мегаскандал избухна предr месец, а в него последователно бяха  замесени имената на двама от действащите министри на БСП – Румен Овчаров и Асен Гагаузов, двама зам.-министри Корнелия Нинова и Делян Пеевски както и шефът на следствието Ангел Александров. Всички те взаимно се обвиняваха в корупция, заплахи и изнудване.

Поради тази причина Александров и Овчаров са в отпуск, а двама зам.-министри бяха уволнени. Бизнесменът Красимир Георгиев, съсобственик на “Фронтиер” и минаващ за близък до министър Овчаров, също се оказа в центъра на аферата. Въпреки че се разграничи от Георгиев, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП) не скри, че се познава от години с бизнесмена и са работили заедно в областта на енергийния сектор, но отхвърли предположенията, че Георгиев се е ползвал с покровителството му, за да развива бизнеса си.

Изпълнителният директор на “Булгартабак холдинг” Христо Лачев се присъедини към главните действащи лица като се оказа обект, за когото е търсена уличаваща в далавери информация, както от страна на Овчаров, така и от Ангел Александров.

От своя страна шефът на тютюневия холдинг обвини Александров, че му е искал 150 000 лв. месечно за лични нужди, а Пеевски - че се опитвал да кадрува при в полза на ДПС при назначенията в софийския клон на тютюневия монополист и искал рекламни договори на “Булгартабак” да минават през определени фирми..

В началото на проверката главният прокурор Борис Велчев и вътрешният министър Румен Петков изпратиха писмо до ЕК с предложение да изпрати евроексперт за разследването на случая и делото за столичното парно, покрай което се завихри скандала. От Брюксел обаче ясно казаха на София сама да се оправя със забърканата каша, тъй като ЕК явно не желае да поема отговорност за разследването на българските власти и резултатите от него, а очаква да оцени свършеното.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?