Корупцията "изяжда" 5% от световния БВП

Корупцията "изяжда" 5% от световния БВП

Корупцията "изяжда" 5 процента от световния брутен вътрешен продукт и заобикалянето на данъчните закони струват на икономическите отрасли и страните цяло състояние, сочат цитирани от активисти данни преди срещата на върха на Г20 в Бризбейн, която ще се състои през уикенда.

Те призоваха водещите световни икономики да направят повече срещу финансовото неравенство, предаде ДПА и посочи някои от впечатляващите статистики, цитирана от БТА.

Според информацията развиващите се страни губят един трилион долара годишно

заради заобикаляне на данъчните закони, злоупотреби и пране на пари. Корупцията реализира такива печалби, че тя би била третият по големина икономически сектор. Между 20 и 25 процента от държавните средства, влагани в проекти чрез търгове, се губят заради корупция, а в същото време се разкриват едва 1 процент от случаите на корупция, пране на пари или заобикаляне на данъчните закони, според представените оценки.

По-голямата част от компаниите фантоми са регистрирани в страните от Г20, а близо 20 трилиона долара са вложени по банкови сметки в данъчни убежища, включително 3.2 трилиона долара от развиващи се страни.

Активистите изчисляват, че засилването на прозрачността би върнало в световната икономика до 13 трилиона долара към 2019 година. Само по този начин би била постигната целта на Г20 за растеж, заключават те.

Споделяне
Още от Бизнес

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?