Корупцията "изяжда" 5% от световния БВП

Корупцията "изяжда" 5% от световния БВП

Корупцията "изяжда" 5 процента от световния брутен вътрешен продукт и заобикалянето на данъчните закони струват на икономическите отрасли и страните цяло състояние, сочат цитирани от активисти данни преди срещата на върха на Г20 в Бризбейн, която ще се състои през уикенда.

Те призоваха водещите световни икономики да направят повече срещу финансовото неравенство, предаде ДПА и посочи някои от впечатляващите статистики, цитирана от БТА.

Според информацията развиващите се страни губят един трилион долара годишно

заради заобикаляне на данъчните закони, злоупотреби и пране на пари. Корупцията реализира такива печалби, че тя би била третият по големина икономически сектор. Между 20 и 25 процента от държавните средства, влагани в проекти чрез търгове, се губят заради корупция, а в същото време се разкриват едва 1 процент от случаите на корупция, пране на пари или заобикаляне на данъчните закони, според представените оценки.

По-голямата част от компаниите фантоми са регистрирани в страните от Г20, а близо 20 трилиона долара са вложени по банкови сметки в данъчни убежища, включително 3.2 трилиона долара от развиващи се страни.

Активистите изчисляват, че засилването на прозрачността би върнало в световната икономика до 13 трилиона долара към 2019 година. Само по този начин би била постигната целта на Г20 за растеж, заключават те.

Споделяне

Още от Бизнес